Crombez haalt uit naar gouverneur Coene

John Crombez (foto belga).

'Haast elke maand spreekt de gouverneur zich uit over prijzen, index, ... alles! Zijn echte taak is uit te leggen hoe de bankactiviteiten kunnen worden gesplitst.' In een interview met de krant Le Soir maakt John Crombez (sp.a), staatssecretaris voor Fraudebestrijding, zich kwaad over de commentaren van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank.

Crombez bepleit dat er nood is aan een hervorming van de financiële sector, en dat het toezicht moet worden versterkt. 'Dat is een hoofdstuk van het regeerakkoord, dat moet nu uitgevoerd worden', zegt hij in Le Soir.

En hij uit scherpe kritiek aan het adres van Coene: 'Ik stel vast dat de gouverneur van de Nationale Bank zich haast elke maand uitspreekt over de prijzen, de index,... alles! Maar als het gaat over het idee bankactiviteiten te splitsen, dan beweert de Nationale Bank dat dat onmogelijk te realiseren is. Ik zeg daarentegen dat dat net haar echte taak is: uit te leggen hoe we dat kunnen doen! Ze hebben de crisis van 2008 niet zien aankomen, maar wel iedereen heel de tijd de les spellen... Dat maakt me wat boos.'

Bouw

In een interview in De Standaard brak Crombez dan weer een lans voor een lastenverlaging in de bouw in ruil voor een sluitend controlesysteem op zwartwerk, na een gelijkaardige beslissing voor de horeca vorige week.

Crombez wijst erop dat de bouwsector na de horeca de tweede sector is waar bona fide bedrijven het moeilijk hebben door de oneerlijke concurrentie van frauduleuze spelers. Hij vindt dat er mag nagedacht worden over een lastenverlaging voor de bouw, zoals de regering vorige week besloot voor de horeca.

De horeca kan rekenen op een lastenverlaging van 72 miljoen euro omdat de sector moet werken met elektronische kassa's. Daardoor wordt frauderen moeilijker.

'Voor de bouwsector kan dat ook als we hetzelfde evenwicht creëren', zegt Crombez. 'Er is door de regering besloten dat er een elektronische aanwezigheidsregistratie komt op bouwwerven. Voor mij kan het debat over een lastenverlaging in de bouwsector er dan ook komen. Ik denk zelfs dat het moet komen'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud