Crombez sluit premierschap Vande Lanotte uit

John Crombez en Johan Vande Lanotte, in 2013 in de Wetstraat. ©Photo News

Het is geen optie dat informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) de volgende federale regering leidt. Dat zegt zijn partijvoorzitter John Crombez.

Bestaat de kans dat informateur Johan Vande Lanotte premier wordt? De voorbije weken verdween de speculatie daarover in de Wetstraat nooit echt, ook al heeft de sp.a nog maar negen zetels in de Kamer.

De redenering achter die speculatie ging als volgt:

  • Er is een precedent. De voorbije vijf jaar was de MR evenmin de grootste regeringspartij en toch leverde ze de premier. Wel waren de Vlaamse en Franstalige liberalen sàmen nipt groter dan de N-VA.
  • Het tweede argument is dat de socialistische familie in de Kamer met 29 zetels vandaag de grootste is. In die zin kan ze, als ze deel uitmaakt van een regering, aanspraak maken op de Wetstraat 16.
  • Het derde argument is dat het best wel denkbaar is dat de Vlamingen na acht jaar terug de premier eisen. Vande Lanotte zou dan, als informateur in de cockpit van de gesprekken, zichzelf naar de Zestien kunnen loodsen. Hij kan dan de brugfiguur tussen de Vlaamse partijen en de socialistische familie zijn.

Onbevangen en neutraal

Sp.a-voorzitter John Crombez maakte maandagmorgen in het VRT-radioprogramma 'De ochtend' echter komaf met dat scenario. 'Het zal niet gebeuren', zei hij.

Crombez legde uit dat hij de speculatie over een premierschap voor Vande Lanotte ook heeft gehoord, maar dat de socialist een andere carrièrewending heeft genomen. Dat hij door de koning is aangesteld als informateur is net omdat hij 'onbevangen en neutraal' aan die opdracht kan werken en er niet zit om 'deel uit te maken van een politieke constellatie in de regering.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud