Crombez wil aanpassing monsterboete 309 procent

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) (foto: Emy elleboog)

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) wil dat de 'monsterboete' van 309 procent die werkgevers riskeren, opnieuw wordt bekeken. Zowel de toepassing ervan als de hoogte van het tarief.

De boete bestraft werkgevers die hun ‘voordelen van alle aard’ niet correct of spontaan aangeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om reizen, etentjes of privé-internetgebruik voor zichzelf of hun werknemers die de fiscus als privé-uitgaven beschouwt. Sinds 1 juli heeft de fiscus haar controles van de ‘voordelen van alle aard’ verscherpt. Wie in de fout gaat, hangt een boete ter hoogte van 309 procent van het voordeel boven het hoofd.

Bij bedrijven lokten de monster- of ‘godzillaboetes’ hevig protest uit. Ze werden zowat het symbool van de manier waarop de fiscus ondernemers in dit land zou ‘treiteren’. Vorige maand fulmineerde nieuwbakken VBO-voorzitter Pieter Timmermans nog tegen de monsterboetes. ‘Geef toe, een monsterboete van 309 procent instellen voor louter administratieve tekortkomingen bij het invullen van fiscale fiches is niet echt een uiting van veel respect voor ondernemend België’, klonk het.

Die uithaal lokte een woedende reactie van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) uit. Hij ontkende dat die boetes worden geëist voor’ administratieve foutjes’ en wees er op dat de regeling al sinds 2006 bestond, maar nu gewoon wordt toegepast.  

Vanackere had in juli nog een omzendbrief rondgestuurd die de gemoederen moest bedaren. Hij ontkende dat het de bedoeling was ondernemers als fraudeurs of criminelen af te schilderen. De belastingdienst zal integendeel uitgaan van de ‘goede trouw’ van de betrokkenen, klonk het.

Crombez leidt uit reacties van controleurs en belastingplichtigen af dat er nog veel onduidelijkheid is over de toepassing van de boete. ‘Er blijven problemen op het terrein. Ik denk dus dat een nieuwe aanpassing van de regeling zich opdringt. Ook het tarief - dat dateert uit het verleden - moet worden bijgesteld’, aldus Crombez het voorbije weekend op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd. Op het kabinet-Vanackere kon men maandag niet zeggen of de financiënminister achter de gevraagde aanpassing staat.

Crombez zei voorts de belastingbetalers te begrijpen die door de bomen het bos niet meer zien. Hij vraagt meer klaarheid van de fiscus en een uniforme aanpak.

Bekijk het interview met John Crombez op www.tijd.be/crombez

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud