Daalt dreigingsniveau voor het eerst sinds 2015?

Militairen in openbare gebouwen zoals het Brusselse Zuidstation: sinds eind 2015 een dagdagelijks beeld ©REUTERS

Een verlaging naar niveau 2 (gemiddeld) betekent dat een aantal veiligheidsmaatregelen, zoals de inzet van militairen op straat, kunnen worden teruggeschroefd of bijgestuurd.

Het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, beslist maandag of het dreigingsniveau verlaagd wordt. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 ligt het niveau op 3 (ernstig).

  Om 15 uur komt de Nationale Veiligheidsraad, waarin de regering en de top van het veiligheidsapparaat zitten, bijeen. Het OCAD zal er een nieuwe analyse uiteenzetten. De kans bestaat dat het algemene dreigingsniveau op 2 wordt gezet, maar voor bepaalde gevoelige plaatsen op 3 wordt gehouden.

Een daling zou wellicht betekenen dat een aantal veiligheidsmaatregelen die destijds genomen werden, worden afgebouwd of bijgestuurd. Of dan minder militairen op straat zullen ingezet worden, moeten het crisiscentrum, de veiligheidsdiensten en de regering samen beslissen. 

In regeringskringen klinkt al al een tijdje dat een verlaging er zit aan te komen. De politie en de veiligheidsdiensten hebben grote inspanningen geleverd en de dreiging van terreurgroep IS is, na de val van bolwerken in Syrië en Irak, fel verminderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud