nieuwsanalyse

'Dat Magnette eindelijk eens zegt wat hij wil'

'Wat wil Paul Magnette echt?', wordt in de Wetstraat geërgerd gevraagd. ©BELGA

Dat Paul Magnette scudraketten afvuurt op de N-VA, CD&V en de MR doet de vraag rijzen waar de PS-voorzitter naartoe wil. Mikt hij dan toch op verkiezingen?

Magnette zei dinsdag op de RTBF-radio dat hij een regering met de N-VA niet volledig uitsluit, maar hij verbond er wel voorwaarden aan. Die maken duidelijk dat een regering met de N-VA nog altijd geen optie lijkt te zijn aan de Keizerslaan, waar het PS-hoofdkwartier is gevestigd.

De N-VA moet dan aanvaarden dat de gezondheidszorg wordt geherfederaliseerd, dat meer geld gaat naar de gezondheidszorg en dat de laagste lonen stijgen. Magnette wees erop dat die herfederalisering ook langs Vlaamse zijde leeft. Recent liet vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in interviews in Franstalig België weten dat er ook bevoegdheden van Vlaanderen naar het federale België kunnen teruggaan. Ook de sp.a staat daarvoor open, liet Magnette optekenen.

Sleutelrol

Met zijn pleidooi voor een herfederalisering vuurde Magnette een scudraket op de N-VA af, zoals bleek uit de reactie van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. 'Herfederaliseringen vragen aan de N-VA en toch beweren dat je het ernstig meent. Magnette kan dat', klonk het in een cynische tweet.

Met zijn pleidooi voor een herfederalisering heeft Magnette niet alleen de N-VA de gordijnen ingejaagd, hij brengt er ook het Vivaldi-scenario, het alternatief voor een regering met de N-VA, niet mee dichterbij.

Met zijn pleidooi voor een herfederalisering heeft Magnette niet alleen de N-VA de gordijnen ingejaagd, hij brengt er ook het Vivaldi-scenario, het alternatief voor een regering met de N-VA, niet mee dichterbij. CD&V die een sleutelrol speelt om Vivaldi mogelijk te maken, wil de versnippering van de gezondheidszorg ook aanpakken, maar niet door alles weer naar het federale niveau te tillen. Integendeel.

Magnette weet dat ook, want CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft daarover al duidelijke taal gesproken. De Parti Socialiste laat in de coulissen ook verstaan niet te wachten op een herfederalisering van de gezondheidszorg, maar eerder werk te willen maken van een verdere regionalisering.

Dus is de vraag, waar wil Magnette naartoe? 'Dat Magnette eindelijk eens zegt wat hij wil. En misschien nog meer: wat hij kan', merkt een partijvoorzitter op.

Waalse coalitiewissel

Een regering met de N-VA krijgt Magnette niet verkocht in zijn partij, is de inschatting. Maar ook Vivaldi lijkt op een dood spoor te zitten. CD&V is niet mee met het herfederaliseringsverhaal, en tussen Magnette en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zit het helemaal scheef.

Er lekte uit dat Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) het zo gehad heeft met het haantjesgedrag van Bouchez, dat hij de Franstalige liberalen uit de Waalse regering wil zetten. Al liet Magnette in een reactie wel weten dat er geen coalitiewissel in Wallonië zit aan te komen.

Als een regering met de N-VA niet kan en Vivaldi op een dood spoor zit, dan wordt in de Wetstraat steeds luider de vraag gesteld of de PS-voorzitter niet denkt aan verkiezingen. 'Net zoals je weet dat in het leven de dood volgt, volgen in een democratie ooit verkiezingen', heeft Magnette intern al eens laten vallen.

De N-VA houdt er al langer rekening mee dat Magnette pas na nieuwe verkiezingen een deal kan sluiten met de N-VA, al dreigt hij dan geconfronteerd te worden met een verdere opmars van het Vlaams Belang en zelf verzwakt uit de stembusgang te komen. Niet alleen is de PVDA aan een opmars bezig, ook de MR van Bouchez blaakt van vertrouwen en heeft geen schrik van verkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud