Advertentie
nieuwsanalyse

De Beweging is niet vies van een scheut populisme

Beweging.net, het voormalige ACW, is de koepelorganisatie boven organisaties zoals de vakbond ACV en het ziekenfonds CM. ©BELGA

De christelijke zuil trok op haar jaarlijkse hoogmis Rerum Novarum van leer tegen het populisme. Al durven ook hun boegbeelden, net zoals de populisten, de waarheid geweld aan te doen om hun punt te maken.

Beweging.net, het voormalige ACW en de koepelorganisatie boven onder meer de vakbond ACV en het ziekenfonds CM, maakte van de strijd tegen het populisme een van de grote thema’s van de jaarlijkse hoogmis Rerum Novarum. ACV-voorzitter Marc Leemans had het tijdens zijn toespraak woensdagavond in Heusden-Zolder bijvoorbeeld over ‘de meedogenloze concurrentie tussen rechtse partijen die almaar meer een neerwaartse spiraal creëert, steeds rechtser en steeds populistischer’.

Het antwoord tegen het populisme is volgens het christelijke middenveld het verenigen van mensen. Vandaar dat de Beweging zo hard inhakt op de regering-Michel, want die zou de bevolking vooral verdelen. Al zijn haar kopstukken zelf niet vies van enig populisme, wijzen hun toespraken uit. Meer dan eens doen ze de waarheid geweld aan om hun punt te maken. Drie voorbeelden uit de speeches van Leemans en Luc Van Gorp, de voorzitter van het christelijke ziekenfonds CM:

Stel je eens voor dat iemand tegen Elodie, die in een ziekenhuis met een longontsteking is opgenomen, zou zeggen: 'Te veel mensen gebruiken onnodig antibiotica. Tegen een longontsteking helpen ze wel, maar toch gaan we jou net als iedereen het dubbele van de prijs aanrekenen’. - Luc Van Gorp*.

De federale regering heeft beslist om bepaalde antibiotica in prijs te verhogen. Samen met de stijgende prijs van neussprays en van sommige doktersbezoeken leidt dat ertoe dat patiënten zo’n 62 miljoen euro meer betalen voor zulke zorg.

Luc Van Gorp, de voorzitter van de CM. ©Photo News

Door het verhogen van het remgeld, de eigen bijdrage die patiënten betalen, wil minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) de Belg, die in vergelijking met andere Europeanen veel antibiotica slikt, minder van zulke geneesmiddelen doen gebruiken.

Dat betekent bijvoorbeeld dat voor een doos Floxapen, een middel tegen huidziekten, de eigen bijdrage op 1 mei verdubbelde van 3,58 naar 7,17 euro. De prijsverhoging heeft evenwel enkel een effect op antibiotica die mensen bij de apotheek aankopen. Voor geneesmiddelen die enkel in ziekenhuizen worden bedeeld, is er niets veranderd. Patiënt Elodie uit het voorbeeld zal dus niet de prijs die twee keer zo hoog ligt moeten betalen.

De belastingvoet voor bedrijven van 33,9 procent is in het echt 16 procent. En het mediaantarief is 0,0 procent. Meer dan de helft van de bedrijven betaalt geen bedrijfsbelasting. - Marc Leemans.

In een rapport van de Hoge Raad van de Financiën uit 2014 staat effectief te lezen dat het gemiddelde tarief dat bedrijven op hun winst betalen 16 procent is en dat de helft van de bedrijven geen vennootschapsbelasting betaalt. Maar de impliciete conclusie van Leemans dat bedrijven er goed van af komen, is kort door de bocht.

Marc Leemans. ©Photo News

​Dat slechts de helft van de bedrijven vennootschapsbelasting betaalt, komt immers doordat een groot deel van hen geen winst maakt en dus geen belasting kan betalen. Sommigen doen dat via fiscale achterpoortjes, maar bij een groot deel komt dat doordat ze met verlies draaien.

Als die ondernemingen buiten beschouwing worden gelaten, blijkt uit hetzelfde rapport dat bedrijven met winst een gemiddeld tarief van 30 procent betalen. De mediaan betaalt eenzelfde tarief.  'Dat is tamelijk hoog is’, merkt de Raad op.

Dat is ook wat blijkt uit de statistieken van Eurostat. Die dienst legde het gemiddelde effectief betaalde tarief van de vennootschapsbelasting voor 2015 op 27,8 procent. Slechts in drie Europese landen, waaronder Duitsland, betalen bedrijven meer.

Stel je eens voor dat ze tegen Johan, die thuis zit met zware rugproblemen, zeggen dat hij een deel van zijn uitkering zal verliezen als hij niet hard genoeg zijn best doet om weer op de bouwwerf te staan - Luc Van Gorp.

Almaar meer Belgen, intussen bijna zo’n 400.000, zitten langdurig ziek thuis. De federale overheid wil die aanhoudende stijging indijken door langdurig zieken die volgens artsen nog kunnen werken weer naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat kan, mits enige aanpassingen, een terugkeer zijn naar hun oude baan of naar ander werk.

Als de rug van Johan kapot is, zal hij niet opnieuw een stelling worden opgejaagd. Artsen zullen wel uitzoeken of hij nog aangepast werk aankan. Daarvoor moet Johan enkele procedures volgen, zoals het invullen van een vragenlijst en hij moet langsgaan bij een arts. Enkel als hij dat niet doet, kan hij gedurende één maand een deel van zijn uitkering verliezen.

* Na het verschijnen van dit artikel geeft de CM toe dat het voorbeeld van Elodie verkeerd is. Volgens het ziekenfonds staat de fout enkel in de naar de pers gestuurde versie van de speech van voorzitter Luc Van Gorp en werd tijdens de toespraak zelf een correct voorbeeld gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud