De Block maakt geneesmiddelen goedkoper

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block kwam na maanden onderhandelen tot een akkoord met de farma-industrie. ©Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft een reeks maatregelen afgesproken met de farmaceutische industrie. Daardoor worden geneesmiddelen goedkoper en komen ze ook sneller op de markt.

De overheid en de farmaceutische industrie gaan een reeks maatregelen doorvoeren waardoor geneesmiddelen jaarlijks zo'n 24 miljoen euro goedkoper worden. Dat bedrag zal jaar na jaar oplopen. In 2018 zullen patiënten 60 miljoen euro besparen op hun geneesmiddelen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bereikte na maanden onderhandelen een akkoord met de farmaceutische industrie. De twee partijen ondertekenden deze morgen een 'toekomstpact'. Geneesmiddelen worden daardoor niet alleen goedkoper, maar zullen ook sneller goedgekeurd worden en op de markt komen. Patiënten die nood hebben aan een nieuw geneesmiddel zullen het dus sneller krijgen.

Minister De Block gelooft dat medicijnen minstens twee maanden vroeger beschikbaar zullen zijn. Dat is een grote verbetering, want vandaag duurt het in België vaak meer dan een jaar voordat er een afspraak is over de terugbetaling van een geneesmiddel en het middel op de markt komt. In andere landen gaat die procedure doorgaans sneller.

De overheid belooft de farmabedrijven in ruil voor de tegemoetkomingen een stabiel klimaat, zodat ze verder kunnen groeien. België is het land waar de meeste klinische proeven per inwoner plaatsvinden en de farmaproducenten drongen erop aan dat zo te houden. 'De overheid heeft een stabiele, voorspelbare en betrouwbare budgettaire situatie gecreëerd waarbinnen de farmaceutische sector zijn onderzoek en ontwikkeling beter kan plannen', meldt minister De Block in een persbericht.

Voorts blijkt uit het 'toekomstpact' dat de overheid dankzij de nieuwe afspraken met de farmasector jaarlijks 226 miljoen euro zal besparen. Via die besparingen kan ze aan de industrie een belastingverlaging van 13 procent op de omzet toestaan.

De minister van Volksgezondheid hoopt na de afspraken met de farmaproducenten vooral meer middelen te kunnen vrijmaken in het overheidsbudget voor nieuwe, innovatieve geneesmiddelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud