De Block strenger voor asielaanvragers

©REUTERS

Wie weigert te vertrekken na een onontvankelijke asielaanvraag, kan worden opgesloten.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) pakt misbruik van de asielprocedure harder aan. Wie geen aanvraag meer kan indienen, dat toch doet en weigert te vertrekken, kan worden opgesloten.

In de Europese Unie is voor asiel de Dublin-verordening van kracht. Die stelt dat een asielzoeker de aanvraag moet indienen in het land van aankomst. De facto is dat vaak Griekenland of Italië.

'Heel vaak is België het aantrekkelijkste land van bestemming,' zegt De Block, 'samen met Nederland en het Verenigd Koninkrijk.' Volgens haar heeft dat te maken met ons sociaal systeem.

Wie na aankomst in een ander EU-land toch in België een asielaanvraag indient, moet volgens de Dublin-regels terug naar het eerste land van aankomst. De Block zegt nu strenger te worden voor wie dat niet vrijwillig doet. 'Die mensen worden opgesloten', zegt de minister in 'De Ochtend' op Radio 1.

Het aandeel 'Dubliners' groeide vorig jaar tot 43 procent van de asielzoekers in ons land, blijkt uit cijfers waarover Het Laatste Nieuws bericht. Van de 11.882 mensen die werden verzocht hun asielprocedure te voeren in een ander EU-land, is minder dan een tiende naar dat land teruggekeerd.

Volgens De Block wordt te vaak misbruik gemaakt van de Belgische regels. Ze verwijst naar 'opgezette netwerken' die mensen helpen elke dag van domicilie te veranderen, zodat de asieldiensten de facto niet kunnen werken.

'We moeten bescherming en opvang geven aan wie er echt nood aan heeft, maar we moeten hard optreden tegen wie er misbruik van probeert te maken', zegt De Block.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud