Advertentie
Advertentie

De Block wil 'afgeschreven' zieken aan het werk

©BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat langdurig zieken niet meer afgeschreven zijn voor de arbeidsmarkt. Ze wil dat artsen kunnen nagaan of arbeidsongeschikten toch niet kunnen ingezet worden in andere functies.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde eerdere grote hervormingen aan in de gezondheidszorg. Ze maakt nu concrete plannen om iets te doen aan mensen die door een lange ziekte kunnen gaan werken, meldt de VRT Nieuwsdienst. Mensen die lang ziek zijn worden arbeidsongeschikt verklaard en krijgt een uitkering. Dat kost de sociale zekerheid veel geld en de regering wil voor de langdurig zieken de redenering gewoon omdraaien.

In plaats van deze mensen 100 procent arbeidsongeschikt te verklaren, wil de regering bekijken of ze toch nog iets kunnen betekenen binnen hun bedrijf of werkplek. 'Mensen die langdurig ziek zijn, kunnen hun oude job vaak niet hervatten en worden zo afgeschreven op de arbeidsmarkt', legt minister De Block uit.

Advertentie

'Zoals de programmawet het toelaat, willen we onderzoeken of het mogelijk is dat de behandelende arts, de arbeidsgeneesheer en de arts van het ziekenfonds nagaan in hoeverre die mensen wél nog bekwaam zijn bepaalde taken uit te voeren. Meestal zal het waarschijnlijk op een deeltijdse job neerkomen en mogelijk ook niet de job die ze vóór hun ziekte uitoefenden. Maar mogelijk kunnen ze wel andere taken op zich nemen, zodat ze in een arbeidsomgeving blijven en op een beter inkomen kunnen rekenen', verklaarde de minister in Het  Journaal

Op het kabinet-De Block klinkt het dat er nog veel overlegd en uitgewerkt moet worden.

Eerder was er sprake van een plan om de werkgevers het gewaarborgd loon bij ziekte gedurende twee maanden uit te betalen. Nu moeten werkgevers enkel de eerste ziektemaand betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.