De Coninck bijt van zich af over werkcheques

Minister van Werk Monica De Coninck. (foto belga) ©BELGA

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) heeft donderdag van zich afgebeten in de Kamer, na kritiek uit verschillende hoeken op haar voorstel om met werkcheques jonge werklozen aan een job te helpen. 'Doe ik niets, dan zijn jullie de eersten om te roepen, maar doe ik wel iets, dan mag het niet', sneerde ze. 'Moet ik dan maar op brugpensioen?'

De Coninck kwam woensdag in een stormpje terecht nadat ze geopperd had de Activa-maatregel uit te breiden met werkcheques om de loonkosten van jonge laaggeschoolden te verlagen. De deelstaten wezen er meteen op dat die bevoegdheid naar hen overkomt en hekelden het gebrek aan overleg, terwijl ook coalitiepartners als CD&V en cdH tegenpruttelden.

Onbegrijpelijk, vindt minister De Coninck. De werkloosheid onder laaggeschoolde jongeren is tijdens de crisis alleen maar toegenomen, terwijl de Activa-regeling niet op maat blijkt van kmo's en kleine zelfstandigen. Waarom dan niet het systeem van de dienstencheques - 'dat zo makkelijk te gebruiken is' - ook hier toepassen, wierp ze op. 'Het verlaagt de risico's voor werknemers om jongeren zonder diploma kansen te geven.'

Coalitiepartners CD&V en cdH geloven echter niet in de invoering van nieuwe cheques. Automatische kortingen voor bedrijven zouden beter zijn, want cheques leiden tot nieuwe rompslomp, argumenteerde Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V).

'Politieke bongobons', schoot ook LDD'er Jean-Marie Dedecker het idee af. Hij hamerde net als N-VA-collega Zuhal Demir op de nood aan structurele loonlastenverlagingen. Demir vond bovendien niet dat De Coninck zich nog te bemoeien heeft met bevoegdheden die over enkele maanden naar de gewesten overgaan.

'Denk je echt dat het per 1 juli allemaal meteen geregeld zal zijn?', kaatste De Coninck de bal terug. 'Ik ga er toch van uit dat de deelstaten hun werk serieus doen en dus hun tijd zullen nemen.'

Ook de kritiek dat ze soloslim zou spelen, snapte de socialiste niet. 'Het is een idee, ik heb alleen geprobeerd om na te denken over een simpeler systeem', onderstreepte ze. 'Ik heb duidelijk gezegd dat ik het nog moet bespreken met de coalitiepartners en dat het nog in de kern moet komen.'

Een vreemd antwoord, vond Groen-Kamerlid Kristof Calvo: 'U bent minister. U moet niet denken, u moet doen' - wat op andere banken wel wat wenkbrauwgefrons opleverde. Daarnaast hekelde Calvo het gehakketak tussen ministers en beleidsniveaus. 

Flexijobs

Coalitiepartner Open Vld nam het dan weer op voor De Coninck. De liberalen zien in haar voorstel immers een stap richting flexijobs, die ondernemers volgens hen meer bewegingsvrijheid zouden geven. 'U trekt aan de kar en daar verdient u krediet voor', wierp Mathias De Clercq De Coninck een bloemetje toe.

Ook in de plenaire Senaat kreeg De Coninck bijval van de liberalen. Open Vld'er Rik Daems bepleitte daar zelfs een uitbreiding van de werkcheques naar alle laaggeschoolden, dus ook de ouderen. Ook hij ziet er immers een stap richting flexijobs, zoals voorzien in een wetsvoorstel dat hij met fractiegenote Nele Lijnen heeft ingediend. Wel wil de liberaal een elektronische versie van de cheques.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud