De Coninck wil privédetectives onderzoeken

Monica De Coninck. (foto belga) ©BELGA

De federale minister van Werk, Monica De Coninck (sp.a), zal de Nationale Arbeidsraad (NAR) vragen om zich snel te buigen over de inzet van privédetectives op de werkvloer. Dat stelt de minister in reactie op berichtgeving zaterdag in De TIJD over het toenemend inzetten van privédetectives door ondernemingen om informatie over hun werknemers te verkrijgen.

De beschreven praktijken zijn zeker niet steeds wettelijk, stelt De Coninck in een persbericht in een reactie op het artikel in De TIJD. De minister herinnert eraan dat de werkgever steeds een informatieplicht heeft tegenover de werknemers, zoals ook in het geval van de installatie van bewakingscamera's.

De Coninck benadrukt voorts dat een rapport van een privédetective nooit gebruikt kan worden als een wettelijk bewijs maar eerder 'als een begin van bewijs' dat steeds vervolledigd moet worden door andere elementen (pv van politie, getuigenverklaringen, enzovoort).

De minister wijst er ook op dat zulk rapport niet over het privéleven mag handelen. Tot slot benadrukt ze dat te veel inzetten op dergelijke controles het vertrouwen tussen werknemers en werkgevers, en werknemers onderling, soms veeleer ondergraaft dan vergroot en het nut ervan dus steeds zeer goed moet worden afgewogen.

De werkgeversorganisatie VBO zegt zelf geen indicaties te hebben dat werkgevers massaal een beroep doen op privédetectives om personeel te bespioneren of goedkoper te ontslaan. 'Het is geen wijdverspreide praktijk', meent het Verbond van Belgische Ondernemingen. 'Indien feiten en cijfers zouden staven dat de huidige wetgeving die het inschakelen van privédetectives regelt, ontoereikend is geworden, is het VBO bereid om deze problematiek verder te bekijken.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud