De Crem niet naar Australië vertrokken

Minister van Defensie Pieter De Crem (Foto: Belga).

Federaal minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is vrijdag niet vertrokken richting Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. De missie werd uitgesteld na het dramatische busongeval in Zwitserland. 'De minister is niet in Australië', reageerde de woordvoerder op een bericht over de missie in De Zondag. Daarin stelde sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen dat de reis de Belgische staatskas 21.000 euro per dag kost.

De woordvoerder van De Crem ontkende zondagvoormiddag aan het persbureau Belga ook dat de trip naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië de Belgische staatskas 21.000 euro per dag kost. 

Sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen had zondag in De Zondag geponeerd dat De Crem afgelopen vrijdag op missie naar Oceanië vertrokken was en dat die trip de Belgische staatskas 21.000 euro per dag, onder meer voor de huur van het vliegtuig en de crew.

Vragen

'Ik vind dat niet verantwoord en ik stel me serieuze vragen bij die uitstap', zei hij in De Zondag. De socialistische begrotings- en defensiespecialist liet weten de Defensieminister bij zijn thuiskomst daarover te willen ondervragen.

De Crem is van plan voor een week op missie te gaan naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het bezoek past deels in de voorbereiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Oorlog

Australië en Nieuw-Zeeland namen massaal deel aan de oorlog door respectievelijk 417.000 en 100.000 soldaten naar Europa te sturen. In het vooruitzicht van de NAVO-top van Chicago in mei 2012, zal De Crem er ook praten over de internationale operaties voor vrede en veiligheid waar Australië en Nieuw-Zeeland troepen inzetten, zoals in Afghanistan.

'Wat heeft de Belgische defensie nu met de Australische defensie te maken? Het is niet zo dat wij met die landen in een of ander verdedigingsverband samenwerken. En de afspraken voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kan je op een andere, goedkopere manier maken. Een gewone uitnodiging aan de Australische regering zou volstaan', zei Van der Maelen in De Zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud