De Crem wil Syrische chemische wapens niet

Minister van Defensie Pieter De Crem - Foto Belga ©BELGA

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil met het Belgische leger helpen bij de ontmanteling van de Syrische chemische wapens, maar hij is er niet voor gewonnen die wapens naar België over te brengen om ze hier te vernietigen. Dat zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1.

Het is al langer bekend dat België gevraagd is om te assisteren bij het onschadelijk maken van het chemisch wapenarsenaal in Syrië. Volgens bepaalde media circuleert het scenario om zulke wapens naar België over te brengen en ze hier te vernietigen.

Volgens minister De Crem is die vraag echter nog niet officieel gesteld. Albanië, dat relatief dichtbij Syrië ligt, kreeg die vraag wel al, maar Tirana antwoordde negatief. Mocht De Crem de vraag alsnog krijgen, is ook hij niet geneigd er 'ja' op te zeggen.

'Ik wil er mijn schouders onderzetten om daar mee aan te werken, maar dat bij ons doen, zie ik op het eerste zicht en eigenlijk ook op lange termijn niet zitten', zegt hij. De Crem vindt wel dat Defensie kan helpen met het inventariseren van de Syrische chemische wapens en vindt dat 'we ook onze inzet kunnen aanbieden om ze te gaan neutraliseren'.

'Maar ik denk dat dat het best gebeurt in de brede omgeving van het Syrische grondgebied. Het verplaatsen van die wapens is op zich al een moeilijke opdracht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud