Advertentie

De Croo bemiddelt in posthuwelijk

©BELGA

Federaal minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) praat vandaag met zijn Nederlandse collega Henk Kamp over het huwelijk van Bpost en PostNL.

'We hebben vrijdag van PostNL een brief gekregen waarin ze ons overnamevoorstel niet aanvaardden', zei Bpost-topman Koen Van Gerven gisteren op de beleggersdag van Bpost in Antwerpen. 'Men heeft me verteld dat ik die brief moet lezen als volgt: ze hebben de deur dichtgeslagen maar er staat nog een venster op een kier. Ik ga op zoek naar een ladder om langs dat venster binnen te geraken.'

Het is duidelijk: het Belgische postbedrijf geeft de overnamejacht op zijn Nederlandse concurrent niet op, ondanks de duidelijke afwijzing vorige week. Volgens Van Gerven blijft de logica achter de deal, zowel operationeel als financieel, overeind. 'We hebben ons voorstel niet in een dag in elkaar gebokst. Na het eerste njet in mei hebben we heel goed de bezwaren van PostNL onderzocht en we hebben getracht daaraan tegemoet te komen. De markt en de analisten hebben ons voorstel goed onthaald.'

Van Gerven liet wel duidelijk verstaan dat er geen vijandig bod komt. Of binnenkort een verhoogd bod volgt of wanneer Bpost met een antwoord komt, vertelde hij niet.

Het grote struikelblok blijft het aandeelhouderschap van de Belgische overheid in de nieuwe fusiegroep. België heeft nu 51 procent in Bpost. Na de fusie blijft de Belgische overheid de belangrijkste aandeelhouder met circa 40 procent. Meerdere Nederlandse toppolitici, waaronder liberaal premier Mark Rutte (VVD), kantten zich openlijk tegen een overname van PostNL door een bedrijf dat de Belgische staat controleert. Henk Kamp, de Nederlandse minister van Economische Zaken, zei vorige week dat het niet logisch zou zijn dat het geprivatiseerde PostNL weer in handen zou komen van een overheid.

Transformatie

Kamp heeft zijn Belgische collega Alexander De Croo (Open VLD), bevoegd voor de post, vandaag uitgenodigd - plaats en tijdstip zijn niet bekend - om meer uitleg te geven over het bod. Verwacht wordt dat De Croo tijdens dat gesprek enkele 'mythes' zal proberen te ontkrachten over Belgische overheidsbedrijven en de bemoeienis van de staat.

De Open VLD'er zal het naar verwachting hebben over de spectaculaire transformatie van Bpost in de jongste vijftien jaar, met onder meer een beursgang, een passage van het investeringsfonds CVC en de Deense Post in het kapitaal, en het verdwijnen van een regeringscommissaris in het bestuur. En De Croo zal wellicht benadrukken dat PostNL een Nederlands bedrijf blijft, al wordt het onderdeel van een Europese speler.

De Nederlandse Tweede Kamer is er niet gerust op. Gisteren eiste een meerderheid in het parlement (zonder VVD) dat Kamp alles in het werk stelt om een overname door Bpost af te slaan. Maar de minister benadrukte dat hij daar, bij gebrek aan een gouden aandeel of regeringscommissaris, geen gehoor kan aan geven.

Toch heeft Bpost ook medestanders in de Nederlandse politiek. Zo begrijpt VVD-Kamerlid Remco Bosma, een partijgenoot van Kamp en Rutte, de uitspraken van beide regeringsleden niet.

Ook de aandeelhouders van PostNL, van wie sommige bijna 10 procent hebben, geven het huwelijk wellicht nog een kans. Grootaandeelhouder en mediatycoon John de Mol eiste eerder dat PostNL zou praten met Bpost. Verschillende aandeelhouders hebben zich nog niet (publiekelijk) uitgesproken over de deal. Maar er wordt verwacht dat meerdere partijen druk zullen uitoefenen op PostNL, zeker als Bpost zijn bod verhoogt.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud