De Croo: 'Dit wordt niet de zoveelste praatbarak'

Minister Alexander De Croo en zijn knappe koppen uit de wereld van het internet, de telecom en het durfkapitaal. ©BELGA

22 CEO's van internet- en telecombedrijven, durfkapitalisten en academici moeten er voor zorgen dat start-ups gemakkelijker aan doorgroeikapitaal geraken.

'Als het met deze knappe koppen niet lukt, moeten we ons vragen stellen', zei Alexander De Croo (Open Vld), minister van de Digitale Agenda en Telecom, voor zijn eerste werkvergadering met 22 CEO's, academici, durfkapitalisten en opiniemakers.

Waren van de partij in de Brusselse Financietoren: o.a. Dominique Leroy (Belgacom), Thierry Geerts (Google), Bruno Colmant (Vlerick), Wim De Waele (iMinds), Jos Donvil (Base), Danielle Jacobs (Beltug), Frank Maene (Volta Ventures) en Jean-Marc Harion (Mobistar). De 'Digital Minds for Belgium'.

Samen moeten zij de komende vijf jaar met De Croo de Digitale Agenda waarmaken. De minister maakt die agenda met doelstellingen en voorstellen van maatregelen in april bekend. 'We hebben al veel plannen gemaakt in dit land, nu moeten we die uitvoeren', zei De Croo.

De 'Digital Minds' moeten 'de Digitale Agenda op continue basis verder verfijnen en de vinger aan de pols houden van hoe de plannen worden uitgevoerd'. Daarnaast biedt De Croo's initiatief de toppers uit alle componenten van de digitale wereld de mogelijkheid om op informele basis te overleggen.

Dat klinkt als een veredelde praatgroep. De Croo: 'Er zal zeker gepraat worden, ja, maar met de bedoeling om zo snel mogelijk zaken uit te voeren.' Enkele concrete voorbeelden:

  • De fiscaliteit dient aangepast aan de noden van start-ups, zodat de beginnende ondernemers gemakkelijker aan doorgroeikapitaal geraken.
  • Wetten moeten worden ontdaan van de archaïsche elementen die e-commerce tegenwerken.
  • Multinationals profiteren veelvuldig van de lagere bedrijfsvoorheffing op onderzoek. Voor start-ups is die regeling niet zo nuttig. Bedoeling is een oplossingen te vinden op maat van de starters. 

De minister wil een zo groot mogelijk deel van de Europese taart van digitale jobs in ons land krijgen. 'Brussel moet binnen Europa een labo worden waar nieuwe bedrijfsmodellen kunnen worden getest.'

Brussel

Een aantal van de Digital Minds tekent morgen/woensdag ook present op de eerste Technopolitics, een initiatief van Brussels volksvertegenwoordiger en schepen Els Ampe (Open Vld). Het forum moet over de partijgrenzen heen de wetgeving finetunen om de razend snel veranderende technologiesector bij te benen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud