De Croo laat veto tegen paarsgroen vallen

©Dieter Telemans

Ook federaal vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) sluit een paarsgroene regering niet langer uit. 'Elke piste ligt open, maar de lat ligt hoog'.

Zijn de Vlaamse liberalen de bocht aan het nemen naar een federale regering zonder de N-VA? Die indruk ontstond afgelopen weekend, toen Bart Somers, de nummer één van de partij in de Vlaamse regering, op VTM zei er van overtuigd te zijn dat de N-VA federaal niet wil regeren.

Het zou betekenen dat de liberalen op weg zijn naar een regering die aan Vlaamse kant geen meerderheid zou hebben, en samen met socialisten en groenen naar 11 miljard euro besparingen en belastingen zou moeten zoeken.

Elke piste open

Op Radio 1 kwam  federaal vice-premier Alexander De Croo maandagochtend dat verhaal temperen, maar hij bevestigde wel de kern er van. Hij zei dat ‘elke piste open ligt’ en dat Bart Somers alleen maar had ‘herhaald’ en ‘geobserveerd’ wat de N-VA zelf zegt. Zo kwam vanuit de N-VA de boodschap dat ‘er een grand canyon gaapt’ tussen haar en de PS.

De Croo bracht tegelijkde boodschap dat Open VLD niet in om het even welke regering zal stappen. ‘Voor ons ligt de lat hoog’, zei De Croo. ‘Er zijn veel nieuwe jobs, de werkloosheid was nooit zo laag en mensen houden extra netto over aan het einde van de maand. Wij gaan niet in een regering stappen die de klok en die hervormingen terug draait’, zei hij.

Open VLD publiceerde de boodschap van De Croo maandagochtend op Twitter. De partij deed dat zondag niet met de boodschap van Somers, ook al was die doorgesproken met de partijtop.

Toch tonen de verklaringen hoe de boodschap van de liberalen langzaam wijzigt. Deze zomer sloot De Croo paarsgroen nog uit. Nu lijkt de deur geopend. 

Ommekeer

Toch blijkt nog altijd hoe moeilijk paarsgroen blijft. Terwijl De Croo op Radio 1 maandagochtend zei dat een nieuwe regering de klok van de vorige niet mag terug draaien, zei sp.a-voorzitter Conner Rousseau een half uur later dat de volgende regering net een ommekeer moet maken.

Maandagnamiddag gaat informateur Paul Magnette opnieuw langs bij koning Filip. Zijn opdracht loopt af, tenzij de koning die voor de tweede keer verlengt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud