Advertentie
Advertentie

De Croo: 'Mensen hebben nu geen nood aan politieke crisis'

In de Begijnhofkerk in Brussel en op de campussen van de VUB en de ULB houden zo'n 400 sans-papiers een hongerstaking. ©BELGA

Premier Alexander De Croo behoudt het 'volste vertrouwen' in staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi voor de aanpak van de hongerstakers. De PS en de groenen dreigden maandag met het ontslag van hun ministers uit de regering-De Croo als een hongerstaker zou overlijden.

'Het laatste waar de mensen nood aan hebben, is een nieuwe politieke crisis.' Dat heeft premier Alexander De Croo maandag verklaard na de dreigementen van PS en Ecolo om de regering te verlaten. Hij bevestigde zijn 'volste vertrouwen' in staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

'Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis', reageerde premier De Croo na afloop van het Overlegcomité maandagavond. 'Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.'

De eerste minister somde de verschillende stappen op die zijn gezet om een uitweg te vinden uit de hongerstaking, die al bijna twee maanden aan de gang is. 'Diegenen die zeggen dat er niets is gebeurd, hebben de voorbije weken niet zeer goed opgelet.'

Publieke oproep

Zondag hadden PS-voorzitter Paul Magnette en zijn groene collega's Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen) een publieke oproep gedaan aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om het dossier uit handen te nemen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Een regeringscrisis hing in de lucht.

Maandag liet PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne weten dat de PS-ministers ontslag nemen uit de regering-De Croo als een van de hongerstakers zou overlijden. Die boodschap gaf overigens niet alleen de PS, ook Ecolo heeft dat aan de premier laten weten. Dat blijkt uit een tweet van Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert had zijn coalitiepartners maandag in het Radio 1-programma 'De ochtend' nog gewaarschuwd geen regeringscrisis uit te lokken over de kwestie. Lachaert vond het 'ongezien' dat zijn collega's van de regeringspartners Ecolo, Groen en de PS via sociale media de opdracht geven aan premier De Croo om het dossier uit handen te nemen van Mahdi. Tegen de achtergrond van de coronacrisis en de natuurramp van vorige week zou het 'onverantwoord zijn een regeringscrisis uit te lokken over iets wat vorig jaar is afgesproken', aldus Lachaert.

Knelpuntberoepen

Maandag legden de PS en de groenen op een interministeriële conferentie het voorstel op tafel om de sans-papiers die in hongerstaking zijn naar knelpuntberoepen te leiden, zodat ze kunnen worden geregulariseerd. Wallonië ziet daar wel heil in, maar de Vlaamse regering wees dat voorstel van de hand.

Het blijft ook nog altijd een federale bevoegdheid van Mahdi om verblijfsvergunningen toe te kennen. De CD&V'er liet eerder al weten niet in te willen gaan op de vraag van de linkse coalitiepartners om de hongerstakers een vergunning voor kort verblijf toe te kennen. Daar komen sans-papiers die hier verblijven niet voor in aanmerking.

De toestand baart almaar meer zorgen. Sinds 23 mei houden meer dan 400 mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm voor een collectieve regularisatie. Vrijdag zijn enkelen onder hen ook begonnen met een dorststaking en weigeren ze nog iets te drinken.

Mahdi schakelt 'speciaal gezant' in

Mahdi stelt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen  (CGVS), aan als 'speciaal gezant' in het dossier van de hongerstakende asielzoekers.  

In die rol moet Van den Bulck dienen als 'een soort brugfiguur die de taak krijgt de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures'. Dat heeft de CD&V-staatssecretaris maandag bekendgemaakt.

Lachaert vindt dat de burgemeesters en de lokale besturen maatregelen moeten overwegen om de hongerstaking te stoppen en mensenlevens te redden. 'Als er doden dreigen te vallen, dan moet men misschien verdere stappen ondernemen om die actie te ontbinden. Hier staan mensenlevens op het spel. Men moet alle acties overwegen', aldus Lachaert. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens volgt zijn liberale collega daarin. In een tweet roept hij op dat de hongerstaking zou worden stopgezet, en dat er wordt overgegaan tot gedwongen ziekenhuisopnames van wie in levensgevaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud