Advertentie
Advertentie

De Croo: 'Officiële ontwikkelingshulp vooral voor armste landen'

Alexander De Croo, de minister van Ontwikkelingssamenwerking, speechte zaterdag op Earth Day in Washington. ©BELGA

België trekt 36 miljoen euro uit voor onderwijs in de minst ontwikkelde landen. Dat maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekend tijdens een toespraak op Global Citizen Earth Day, een festival voor een betere wereld in Washington.

Officiële ontwikkelingshulp moet vooral naar de armste landen gaan, aldus de minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Hij stelde ook dat de private geldstromen naar ontwikkelingslanden sinds 2000 vervijfvoudigd zijn. Ook zijn er meer buitenlandse directe investeringen dan officiële ontwikkelingshulp in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Voorts bestaat er in vele ontwikkelingslanden een groot potentieel voor meer belastingsinkomsten.

'In deze veranderde wereld, moet ook ontwikkelingsfinanciering veranderen', aldus De Croo. 'Officiële ontwikkelingshulp zal belangrijk blijven, maar vooral voor ten voordele van de armste landen.' Slimme ontwikkelingsfinanciering is nodig om privaat kapitaal en eigen financiële middelen mogelijk te maken. Bovendien moet het geld 'efficiënt uitgegeven worden', zei de vicepremier.

Hij zei ook dat informatietechnologie groei en menselijke ontwikkeling mogelijk maakt. 'Meer dan 55 procent van de bevolking in Sub-Saharisch Afrika heeft momenteel geen officiële identificatie', aldus De Croo. 'Met elektronische identiteitskaarten krijgen ook deze mensen toegang tot onder meer gezondheidszorg en onderwijs.'.

In deze veranderde wereld, moet ook ontwikkelingsfinanciering veranderen. Officiële ontwikkelingshulp zal belangrijk blijven, maar vooral voor ten voordele van de armste landen.
Alexander De Croo
Vice-premier en minister van Ontwikkelingssamenwerking

Volgens De Croo investeren vrouwen ook meer dan mannen in de gezondheid en het welzijn van hun gezinnen. 'Als vrouwen toegang hebben tot digitale financiële diensten, is het makkelijker voor hen om in de toekomst van hun kinderen te investeren', zei hij.

Digitalisering

Bij de Verenigde Naties in New York had De Croo eerder deze week ook al de nadruk gelegd op het belang van digitalisering voor ontwikkelingsfinanciering. Hij nam er onder meer deel aan onderhandelingen over het ontwerp van slotdocument voor de Conferentie rond Financiering voor Ontwikkeling, die in juli in Addis Abeba wordt gehouden. Een akkoord daar zal rekening moeten houden met de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen.

Op de VN-top 'Post 2015' in september worden die nieuwe ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG's) aangenomen, nu eind dit jaar de Millenniumdoelstellingen aflopen. De derde Conferentie rond Financiering voor Ontwikkeling, van 13 tot 16 juli in de Ethiopische hoofdstad, bepaalt de middelen om die nieuwe ontwikkelingsdoelen te bereiken en te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud