Advertentie
Advertentie

De Croo: 'Onaanvaardbaar dat Conings aan wapens kon'

Premier Alexander De Croo is niet te spreken over de opvolging van Jürgen Conings in het leger. ©BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) noemt het onaanvaardbaar dat Jürgen Conings als 'potentieel gevaarlijke' extremist vrij toegang had tot wapendepots bij Defensie.

Het Nationale Park Hoge Kempen is afgesloten. Een indrukwekkende troepenmacht is met buitenlandse ondersteuning bezig met een grondige sweeping van het terrein, waar de gewapende militair Jürgen Conings zich zou schuilhouden.

De vraag is hoe Conings na een ordemaatregel en zijn overplaatsing toch de sleutels van wapendepots in handen kon krijgen. Depots waaruit hij, zoals geweten, raketwerpers en ander zwaar wapentuig meenam.

Het leger heeft steken laten vallen, erkende minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de plenaire Kamer. 'De hiërarchie vond zijn gedrag werd blijkbaar niet meer problematisch, tot enkele dagen geleden. Het had niet mogen gebeuren dat hij toegang had tot wapens.' 

Premier De Croo is daar ook niet over te spreken. 'Het is niet aanvaardbaar dat mensen die door onze veiligheidsdiensten als potentieel gevaarlijk worden beschouwd vrije toegang hebben tot wapens van Defensie', onderstreepte de eerste minister.

Dedonder kondigde 'op korte termijn' al enkele maatregelen aan. Het gaat onder meer om striktere veiligheidscontroles bij de aanwerving van militairen, want 'die volstaan niet meer'. Ze wil die controles ook vermenigvuldigen over de volledige loopbaan van de militairen. 

Daarnaast beloofde de PS-minister 'harde maatregelen' tegen militairen met fascistische of andere extreme ideeën. Het gaat om een toegangsverbod tot militaire kwartieren en wapenkamers, schorsing en - 'als het gedrag onverenigbaar is met de militaire statuten' - ontslag.

Racismeklacht geseponeerd

Uit de eerste reconstructie van Defensie blijkt dat het systeem tot op zekere hoogte wel wel werkte. Via screening was ontdekt dat Conings op Facebook racistische praat had verkocht aan het adres van een Marokkaanse, waarna het leger daar vorig jaar een klacht wegens racisme voor indiende. Maar het parket seponeerde de zaak, omdat die als een drukpersmisdrijf voor het hof van assisen zou moeten komen. Dat zou nergens toe leiden.

In de zaak-Conings betekende de seponering dat het leger zelf moest beslissen welke actie nodig was. Het parket had geen tuchtsanctie gevraagd. Het leger kon die zelf opleggen, maar besliste het bij een ordemaatregel te houden en hem over te plaatsen. Hij werd weggehaald bij de militaire politie en kreeg een logistieke functie.

Tuchtsancties worden vermeden als het kan, luidt het. Want een tuchtprocedure is loodzwaar en vereist dat de betrokkene gehoord wordt en dat het recht op verdediging wordt gerespecteerd. Alle kaarten moeten dan op tafel komen, waardoor de man niet meer in stilte kon worden opgevolgd, luidt het in militaire kringen.

Buitenlandse speciale eenheden

De zoektocht naar Conings duurt al sinds dinsdag. Ook donderdag is een indrukwekkende politie- en legermacht op de been in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Tientallen politievoertuigen met speciale eenheden uit de Benelux en Duitsland hebben zich aangesloten bij de klopjacht op Conings.

'We gaan deze namiddag een zeer grondige sweeping van het terrein doen', zei persmagistrate Wenke Roggen van het federaal parket eerder op de dag. 'We gaan door tot we de betrokkene hebben. We blijven zoeken zolang het nodig is. We zitten met een persoon die vuurwapengevaarlijk en getraind is. We denken dat hij nog leeft. Het is een grote operatie op een moeilijk terrein om te doorzoeken. Het terrein is vrij moeilijk toegankelijk.'

Donderdagochtend zijn er nog schoten gehoord. Meer duidelijkheid daarover is er niet. Conings is gewapend, vermoedelijk onder meer met een automatisch FN P90-machinegeweer. Het zwaarste wapentuig - vier antitankraketwerpers met munitie - is teruggevonden in zijn wagen, die met een granaat als boobytrap was achtergelaten, maar veilig ontmijnd werd.

In de onmiddellijke omgeving zit de schrik er goed in. Tientallen ongeruste ouders houden hun kinderen thuis.

In de onmiddellijke omgeving zit de schrik er goed in. Tientallen ongeruste ouders houden hun kinderen thuis. Dat is volgens Raf Terwingen, de CD&V-burgemeester van Maasmechelen, niet nodig. ‘Ik begrijp die angst, maar het OCAD en de federale politie gaan professioneel te werk en nemen geen risico's. De mensen kunnen gerust hun kinderen naar school brengen.’

Verschillende moskeeën in Dilsen-Stokkem en Tessenderlo hebben besloten de deuren gesloten te houden tot de gewapende militair is opgepakt. De moskeeën in Maasmechelen krijgen extra bewaking. 

Wapenarsenaal

Dinsdagochtend waren de alarmbellen afgegaan toen bleek dat Conings een enorm wapenarsenaal had meegenomen uit de kazerne: vier antitankraketwerpers van het type Law met munitie, vermoedelijk een automatisch FN P90-machinepistool en een 5.7 mm pistool. Conings had ook afscheidsbrieven achtergelaten waarin hij aangaf niet levend te zullen terugkeren en zijn beklag deed over de maatschappij onder het bewind van virologen.

Het antiterreurorgaan OCAD trok meteen het dreigingsniveau dat van Conings uitging op tot het hoogste niveau 4 of ‘zeer ernstig’, waarbij een aanslag zeer nabij is. De viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin krijgen politiebescherming tot de man gevat is.

Van Quickenborne wil haatspraak echt vervolgen

De zware procedure voor het hof van assisen is een belangrijke garantie voor de vrije meningsuiting, maar maakt de aanpak van haatspraak bijzonder moeilijk. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaf eerder dit jaar nog aan dat hij haatspraak op een andere manier wil laten vervolgen.

'Een omslachtige en dure procedure die de wet in de praktijk dode letter maakt', zei Van Quickenborne in januari. 'Dat kunnen we niet aanvaarden. Als minister van Justitie wil ik straffeloosheid tegengaan. Voor alle misdrijven, dus ook als het gaat over het aanzetten tot haat en geweld. Dat moet voor een correctionele rechtbank vervolgd kunnen worden.'

Het doel is vanuit de regering met een initiatief te komen om het grondwetsartikel 150 - dat voor herziening vatbaar is verklaard - aan te passen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud