Advertentie

De Croo opent deur naar uitstel kernuitstap

De kerncentrale in het Waalse Tihange. ©ANP

Federaal vicepremier Alexander De Croo zegt graag een discussie te willen over het langer openhouden van de kerncentrales.

Voor vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is het bespreekbaar dat de kerncentrales toch langer openblijven. Hij zei dat dinsdagmorgen op Radio 1, waarbij hij verwees naar een studie van 'de Ingenieursvereniging' waarover De Tijd vorige week berichtte.

De ingenieurs pleiten ervoor twee kerncentrales open te houden. Dat moet, vinden ze, omdat door de klimaattransitie net meer mensen elektrische auto's gaan gebruiken en er dus meer elektriciteit nodig is.

De Croo staat open voor het idee: 'De Vlaamse Ingenieursvereniging stelt voor volop in te zetten op elektrische wagens. Ze wil dat we dat doen via de bedrijfswagens en dat we nadenken over de eventuele verlenging van de levensduur van de twee jongste kernreactoren. Dat zijn interessante pistes. Daar wil ik het graag over hebben met andere partijen.'

De Croo deed de uitspraak in een gesprek over de regeringsonderhandelingen, waar hij aandringt op een discussie over inhoud. Die moet namelijk bepalen in welke coalitie Open VLD het best haar liberaal programma kan uitvoeren. De Croo begon zelf over de kerncentrales, zonder dat hij een vraag over het onderwerp kreeg.

Van Ypersele

Ook Jean-Pascal van Ypersele, ’s lands bekendste klimatoloog, zei afgelopen weekend in een interview met De zondag dat ­België best enkele kerncentrales openhoudt.

In de verkiezingscampagne waren alleen de N-VA en het Vlaams Belang er voorstander van de kerncentrales open te houden. De liberalen zeiden toen de klimaattransitie te willen doen zonder een beroep te doen op kernenergie. Ook CD&V, sp.a, Groen en PVDA zeiden in de campagne de kerncentrales te willen sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud