Advertentie

'De Croo spuit enkel mist'

Bart De Wever ©BELGA

Bart De Wever (N-VA) is niet onder de indruk van de uitleg van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo over de besparingen van de federale regering. De Croo probeerde deze middag aan te tonen hoe de regering 22 miljard euro bespaarde.

In het grote economische debat van De Tijd en L'Echo met zijn PS-tegenpool Paul Magnette plaatste N-VA-voorzitter De Wever vraagtekens bij de 22 miljard euro besparingen die de federale overheid heeft doorgevoerd. Volgens De Wever gaat het om "fantoombesparingen" en zijn de toegenomen uitgaven van de overheid gefinancierd met nieuwe belastingen.  "Show me the money", klonk het.

Open Vld-vicepremier De Croo diende De Wever zondag in van antwoord in het VTM-nieuws 'Ik zal uitleggen waar 'the money' zit', repliceert De Croo nu. 'De voorbije drie jaar zijn de uitgaven van de pensioenen met vijf miljard euro gestegen, zijn de uitgaven van de gezondheidszorg met 2 miljard gestegen en hebben we een lastenverlaging van één miljard euro doorgevoerd. Dat is geld dat bij de mensen terechtgekomen is. Om dat te kunnen doen, hebben we 22 miljard euro bespaard'.  

'Ik ben eigenlijk verwonderd. Ofwel weet iemand als Bart De Wever, die al tien jaar partijvoorzitter is, nog altijd niet hoe een begroting werkt, ofwel heeft hij gewoon geprobeerd de mensen te misleiden. Ik weet niet welke van de twee ik het ergste vind', zei De Croo.

De Wever kaatst nu de bal terug. "Buiten veel mist gespuid, heeft De Croo juist niets aangetoond. Opnieuw: 'Show me the money'. Het begrotingstekort ging van 13 miljard euro naar 9 miljard euro. Toch wordt er geschermd met 22 miljard euro besparingen. Hoe kan je dat in godsnaam verklaren? ", zegt hij in een mededeling.

"Over een ding heeft De Croo gelijk. De uitgaven zijn inderdaad nog toegenomen: onder de hele legislatuur met 0,6% bbp. Dat zeg ik niet, dat zegt de Europese Commissie. En dat staat in schril contrast met de rest van Europa. De 28 lidstaten verlaagden namelijk gemiddeld hun uitgaven met 0,5% bbp", gaat De Wever verder.

Volgens de N-VA-voorzitter heeft de regering de extra uitgaven gedekt met extra belastingen. "Niet met elders te besparen. Wel door een belastingtsunami die de overheidsinkomsten naar ongeziene hoogtes stuwde".

 

U kan het grote economische debat van De Tijd hier herbekijken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud