De Croo steunt liberale voorzitterskandidaat Lachaert

Kandidaat-Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. ©BELGA

In de voorzittersverkiezingen bij Open VLD krijgt Egbert Lachaert de steun van vicepremier Alexander De Croo.

'Egbert is een absolute topper.' Met die woorden kiest federaal vicepremier Alexander De Croo voor het eerst kant in de voorzittersverkiezingen van zijn partij. 

Volgens hem heeft Egbert Lachaert 'een sterke liberale fond', is hij 'doordrongen van de liberale filosofie', en kan hij 'die politieke inzichten ook heel breed toepassen in praktische kwesties'.

'Hij kent zijn dossiers en pakt de zaken inhoudelijk aan', zegt De Croo in een interview in Knack. 'What you see is wat you get: dát is Egbert Lachaert. Ik heb hem door de jaren zien groeien. Eerst als Vlaams en daarna als federaal parlementslid, en nu als onze fractieleider in de Kamer. Egbert is een absolute topper. Hij heeft de energie en de aantrekkingskracht om opnieuw mensen naar ons toe te halen', zegt De Croo.

Vlaamse Macron

Het doet De Croo zelfs dromen van wat de Franse president Emmanuel Macron in 2017 deed. 'Ik geloof niet in het oude verhaal van politieke herverkaveling vanuit de bestaande partijen. Ik vind wel dat een liberale partij ook buiten de lijntjes moet durven te kleuren, om ook bij andere stromingen ideeën op te pikken. Daarvoor moet je wel een voorzitter met een solide liberale basis hebben. Alleen wie stevig op eigen benen staat, kan buiten zijn grenzen gaan. Egbert kan dat, ja. Waarom zou Lachaert geen Vlaamse Macron kunnen worden?'

Open VLD houdt eind deze maand voorzittersverkiezingen. Er zijn vier kandidaten: de Oostendse burgemeester Bart Tommelein, Kamerfractieleider Egbert Lachaert, Vlaams Parlementslid Els Ampe en basismilitant Stefaan Nuytten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud