Advertentie
Advertentie

De Croo wil 1.000 nieuwe start-ups tegen 2020

©BELGA

België moet over vijf jaar een koploper zijn in de digitale economie. De bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) lanceert daarvoor een ambitieus actieplan. Hij mikt tegen 2020 op 1.000 nieuwe start-ups en 50.000 nieuwe banen in de hele economie.

De Croo spreekt van een enorme economische opportuniteit. Van de 3,8 miljoen jobs die de Europese Commissie tegen 2020 voorspelt dankzij digitalisering, wil de minister voor Digitale Agenda er zo veel mogelijk naar ons land halen. Zelf mikt hij op 1.000 nieuwe start-ups en 50.000 extra jobs in de hele economie.

Dat aantal  start-ups is volgens de minister geen nattevingerwerk. Zijn cijfers zijn gebaseerd op het voorbeeld van Groot-Brittannië. Daar komen er jaarlijks ongeveer 1.000 nieuwe start-ups bij. Het Britse cijfer is vervolgens vertaald naar Belgische schaal.

Facturen

Zijn actieplan 'Digital Belgium', uitgewerkt met een groep toppers uit het veld, moet de voorwaarden scheppen om dat mogelijk te maken. Inclusief vast internet van 1 Gb per seconde als norm tegen 2020, België als koploper bij de uitrol van 5G mobiel internet en het dichten van de digitale kloof die vandaag nog bestaat in de samenleving. 'We moeten een stukje achterstand op sommige vlakken inhalen en ook een digitale pionier worden.'

Maar ook een reeks drempels voor digitalisering moet dringend weggewerkt, beseft De Croo. De wetgeving moet 'digitaal vriendelijker', alle communicatie met de overheid moet digitaal kunnen tegen 2020 en elektronische handtekeningen, aangetekende zendingen en facturen moeten de norm worden.

Binnen dit en twee jaar zullen leveranciers aan de overheid alvast verplicht digitaal moeten factureren, aldus de minister. Hij wil ook nieuwe maatregelen tegen illegaal downloaden, meer aandacht voor cyberveiligheid en privacy én meer en dynamischere concurrentie in de post- en telecommarkten.

Loonlasten

Tot slot moeten digitale start-ups alle kansen krijgen, vindt De Croo. De regering kondigde een taxshelter en lagere loonlasten aan voor beginnende bedrijfjes, net als een reeks fiscale incentives voor crowdfunding. En ook de aangekondigde aangepaste regels rond nachtwerk voor webwinkels duiken opnieuw op in het plan. Bij de recente begrotingscontrole heeft de regering 50 miljoen euro uitgetrokken voor de maatregelen.

De Croo benadrukt dat niet alleen de maatregelen in zijn plan belangrijk is. Hij wil vooral ook hameren op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. 'Ik ben net terug uit de Verenigde Staten. Daar zijn mensen trots op ondernemerschap en hun digitale koplopers. Er zit veel talent in ons land. Ik hoop dat al dat talent anderen inspireert en trots maakt. Dat is ook een belangrijke voorwaarde om te bereiken wat we willen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud