De Croo zet ontwikkelingssamenwerking voor Palestijnse scholen stop

Een Palestijnse school in Libanon die wordt bestuurd door de VN. ©EPA

Nadat scholen werden vernoemd naar een terroriste, zal het Palestijnse ministerie van Onderwijs geen financiering meer krijgen van België. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) beslist.

De Belgische ontwikkelingssamenwerking met het Palestijnse ministerie van Onderwijs wordt opgeschort. Dat meldt het Antwerpse magazine Joods Actueel en wordt aan ons bevestigd door het kabinet van minister De Croo. ‘Zolang via schoolnamen terrorisme wordt verheerlijkt, kan België niet verder samenwerken met het Palestijns Ministerie voor Onderwijs en blijven de budgetten voor scholenbouw opgeschort’, zegt De Croo.

De verheerlijking van terrorisme of van daders van terrorisme is onder geen enkele omstandigheid aanvaardbaar.
Alexander De Croo
Minister van Ontwikkelingssamenwerking

De Palestijnse autoriteiten veranderden vorig jaar de naam van een school die met Belgisch geld gefinancierd was in ‘The Martyr Dalal Mughrabi Elementary School’. De naam verwijst naar de Fatah-terroriste Dalal Mughrabi die in 1978 deelnam aan een busgijzeling waarbij 38 Iraeli’s om het leven kwamen. 

Na aandringen van België werd de naam van de school vorige maand veranderd in ‘The Belgian School’, maar kort daarop kregen twee andere scholen in de buurt de naam Dalal Mughrabi. Hoewel beide scholen geen financiering van België ontvingen, kan verheerlijking van terrorisme voor De Croo niet door de beugel en de steun wordt stopgezet.

Wel nog geld naar VN en ngo's

Op het kabinet De Croo wordt benadrukt dat er wel nog steun gaat naar ngo’s in Palestina, maar niet meer via de Palestijnse onderwijsautoriteiten. De Croo heeft aan de diensten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking de opdracht gegeven uit te zoeken hoe ons land de Palestijnse jeugd opleidingsmogelijkheden kan aanbieden. Daarvoor wordt gekeken naar e-learning, technische opleidingen en de promotie van digitaal ondernemerschap. 

Ook UNRWA, de VN-organisatie voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen, blijft steun ontvangen. Langs die weg wordt onderwijs aangeboden aan de meer dan 500.000 Palestijnse vluchtelingenkinderen in Jordanië, Libanon, Syrië en de bezette Palestijnse gebieden. 

Joods Actueel claimt dat het pas na hun berichtgeving was dat De Croo actie ondernam, maar dat wordt door de minister ontkend. ‘Ik heb absoluut geen behoefte aan felicitaties van Joods Actueel. Ik neem mijn beslissingen op basis van objectieve informatie van onze diensten op het terrein, niet door een of ander online stukje van een medium met een eenzijdige agenda.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud