De Croo ziet begroting ontsporen

Alexander De Croo, de ontslagnemende minister van Financiën. ©Photo News

Alexander De Croo, de ontslagnemende minister van Financiën (Open VLD), waarschuwt dat de begroting volgend jaar dreigt te ontsporen. Hij wijst de N-VA met de vinger.

De N-VA kwam een paar dagen geleden met een lijst voorwaarden voor ze de begroting wou goedkeuren. De partij vroeg onder andere een grondwetsherziening die een staatshervorming zou mogelijk maken in de volgende regeerperiode. Premier Charles Michel (MR) wilde daar niet op ingaan. Intussen is de regering gevallen en raakt de begroting niet goedgekeurd.

De factuur is voor ons allemaal. En dat omdat de N-VA iets dat ze goedgekeurd heeft, plots niet meer goed vindt.
Alexander De Croo
Minister van Financiën

Intussen is een noodbegroting ingediend in het parlement. Die werkt met voorlopige twaalfden, wat betekent dat de regering volgend jaar niet meer mag uitgeven dan dit jaar. Wie denkt dat dat een besparing is, vergist zich. De besparingsmaatregelen uit de begroting vallen weg.

'Gemiste kans'

Volgens De Croo zal ze daardoor ‘met enkele miljarden ontsporen’. Hij spreekt over ‘een gemiste kans’. ‘De factuur is voor ons allemaal. En dat allemaal omdat de N-VA iets dat ze zelf goedkeurde opeens niet meer goed vindt.’

In de begroting van 2019 zitten opbrengsten en besparingen die er met de noodbegroting niet komen. De regering rekende op bijna 300 miljoen euro besparingen in de uitgaven van de departementen en op ruim 200 miljoen euro via de strijd tegen de fiscale fraude.

Arbeidsdeal

De arbeidsdeal zou dan weer 500 miljoen euro opbrengen, omdat de regering hoopte op 12.000 nieuwe jobs. Maar die inkomsten en besparingen vallen – samen met nog enkele andere – weg. De val van de regering dreigt een gat in de begroting te slaan van ruim 1 miljard euro.

Mochten sommige partijen eraan denken om via het parlement nieuwe uitgaven te forceren, bijvoorbeeld een btw-verlaging op elektriciteit, dan zullen niet veel partijen daarvoor staan springen door die penibele budgettaire situatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud