Peeters: 'Belfius naar beurs brengen? Gewoon doen'

Vicepremier Alexander De Croo. ©BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters wil volgende maand zowel groen licht geven voor de beursgang van Belfius als voor een regeling voor de Arco-coöperanten.

Peeters reageerde daarmee op uitspraken van zijn collega-vicepremier Alexander De Croo. ‘Het zou me sterk verbazen mocht een beursgang van de staatsbank deze legislatuur nog lukken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is', zei de Open VLD'er gisteren tijdens een toespraak in een businessclub in Ukkel.

'Er is een dubbel risico, zowel financieel-economisch als politiek', stelde De Croo. Het eerste risico is dat het beursklimaat verslechtert nu we misschien aan de vooravond van een wereldwijde handelsoorlog staan. Het politieke risico zijn de verkiezingen. ‘We komen in een electorale campagne die zal duren tot oktober, maar daarna tot in 2019 een vervolg krijgt door de parlementsverkiezingen. Ik betwijfel of we in zo’n klimaat Belfius naar de beurs kunnen brengen. Ook al is dat mijn wens.’

Groen licht

Als de regering-Michel Belfius in het najaar naar de beurs wil brengen, moet ze daar eind juli groen licht voor geven. Peeters pleit ervoor om die knoop dan door te hakken, en tegelijk een regeling voor de Arco-coöperanten - een gedeeltelijke vergoeding voor hun verliezen door het kapseizen van Dexia - te treffen. De Croo pleit er evenwel voor om beide dossiers los te koppelen.

'De timing van beide dossiers loopt niet samen', zei hij vanmorgen op Radio 1. 'Een oplossing voor Arco kan voor mij. Die staat in het regeerakkoord en ik wil mij daar absoluut aan houden. Maar dan moet ze nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarom pleit ik voor een loskoppeling.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect