De Decker positief over De Wever

Informateur Bart De Wever (N-VA) is vandaag om 10 uur zijn gespreksronde begonnen in de vertrekken van het voorzitterschap van de Kamer, in de Wetstraat 10.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD), Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en Guy Quaden, gouverneur van de Nationale Bank, kwamen het eerst aan de beurt. In een interview met Le Soir zegt De Decker dat de staatshervorming 'zonder de MR onmogelijk' zal zijn. Volgens hem zal het FDF geen problemen opleveren voor de hervorming.

De Decker verklaarde na zijn ontmoeting dat De Wever indruk maakt. 'Zeer positief, zeer modern, zeer aangenaam en intellectueel open', zei De Decker, die bij De Wever ook de wil had gezien om zo vlug mogelijk voort te gaan.

'Zijn succes dwingt hem tot meer verantwoordelijkheid. Hij moet dat succes beheren en hij mag zijn kiezers niet ontgoochelen. Hij moet een oplossing vinden. Dat kan alleen via onderhandelingen, en dat leidt tot toegevingen.'

Morgen ziet De Wever de minister-presidenten van de deelregeringen. Later op de week komen ook nog vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers langs. Pas volgende week ontvangt hij de partijvoorzitters.

Slagen

De ministers van staat Willy Claes en Vic Anciaux dichtten De Wever zondag alvast een grote kans op slagen toe om een akkoord te vinden over een verregaande staatshervorming. De twee politici deden hun uitspraken zondag tijdens De Zevende Dag op de VRT.

De voorzitter van de N-VA had in het verleden geregeld kritiek op de Franstalige socialisten, die aan de andere zijde van de taalgrens wisten te triomferen bij de vervroegde federale verkiezingen van 13 juni. Nu moet De Wever de handen in elkaar slaan met PS-voorzitter Elio Di Rupo. Claes (sp.a) ziet daarin geen problemen.

Gelijkenissen

'Er zijn gelijkenissen tussen beide partijen. Ook de PS heeft begrepen dat het afblokken van een staatshervorming niet goed is. Ze zijn het beu geboycot te worden door Brussel. De tijd van Maingain en consoorten is voorgoed voorbij', meent Claes.

Vic Anciaux - die jarenlang het boegbeeld was van de Volksunie, de voorganger van N-VA - ziet de toekomst ook rooskleurig tegemoet. Hij verwees naar het feit dat socialisten in het verleden meermaals akkoorden hebben gesloten met Vlaams-nationalisten.

Splitsen

'Via artikel 35 van de grondwet kan beslist worden wat we splitsen en wat niet. Zo krijgen de Walen de garantie op een confederaal model. Als Vlaanderen hen dan ook garanties geeft dat er een bescherming komt van de culturele minderheden, ook op Vlaams grondgebied, dan denk ik dat we er geraken', zei Anciaux. 'Dan moet De Wever ook geen toegevingen doen over de uitbreiding van Brussel.'

Willy Claes waarschuwde wel dat er nog wel tien dossiers zijn die een staatshervorming kunnen dwarsbomen.

Compromissen

De Franstalige partijen wachten alvast voorzichtig af of De Wever in staat zal zijn compromissen te sluiten. Dat bleek zondag in de televisiedebatten van de Franstalige zenders RTBF en RTL-TVI.

Volgens Laurette Onkelinx (PS) zal De Wever beoordeeld worden op zijn capaciteiten om tot een compromis te komen. De PS heeft er geen problemen mee meer bevoegdheden naar de gewesten te verschuiven.

Sociale zekerheid

'Maar raken aan de sociale zekerheid is uit den boze', zei de aftredende PS-vicepremier. Ze werd daarin bijgetreden door de andere Franstalige partijen.

Volgens MR-voorzitter Didier Reynders zal er in elk geval een grondige hervorming nodig zijn om tot een akkoord te kunnen komen. Wat hem betreft hoort daar ook een versterking van het federale niveau bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud