De formatieweek in vijf minuten

Bart De Wever ©BELGA

Na een relatief windstille eerste week na de verkiezingen, was de tweede er een met verscheidene spectaculaire zetten op het formatieschaakbord. Een overzicht van de week in vijf minuten.

Dinsdag verlengde koning Filip nog de opdracht van federaal informateur Bart De Wever met een week om uit te zoeken of een centrumrechtse coalitie mogelijk was. Dat was ‘op diens verzoek’, zo klonk het in de tweet van het Paleis. De Wever gaf zichzelf dus nog een week extra om de MR en het cdH in zijn kamp te krijgen voor de gedroomde centrumrechtse coalitie.

N-VA kreeg daarvoor steun vanuit CD&V-hoek, dat federale duidelijkheid wou vooraleer er Vlaams gechargeerd zou worden. CD&V wou de flop van 2010 vermijden, toen de partij Vlaams in een huwelijk met N-VA zat, maar federaal uiteindelijk zonder de N-VA verder moest. De christendemocraten stonden vervolgens bloot aan stevige oppositie van de Vlaamsnationalisten. Dat wou de CD&V nu vermijden. 

Maar die strategie lag donderdagmiddag compleet aan diggelen. Titelvoerend PS-voorzitter Elio Di Rupo riep een persconferentie samen, waarin hij een progressieve as met het cdH op tafel kon leggen. De PS had duidelijk een aantal versnellingen hoger geschakeld toen doorheen de week duidelijk werd dat een centrumrechtse coalitie toch niet zo ondenkbaar was.

CdH-voorzitter Benoit Lutgen had er duidelijk enkele uren van toneelspel opzitten. Hij had de indruk gegeven dat een centrumrechtse coalitie federaal niet onmogelijk was, maar smeedde ondertussen regionaal akkoorden met de PS. In Brussel hijsen de PS en het cdH nog een derde partner mee aan boord: het FDF.

De centrumrechtse droom van De Wever werd na donderdagmiddag alleszins naar de coulissen verwezen. Toch was het donderdag niet meteen een beroerde dag voor de N-VA-voorzitter. De PS had door het huwelijk met de cdH de confederale logica in gang gezet: eerst akkoorden smeden op regionaal niveau en daarna pas federaal.

Voor Bart De Wever was het van donderdag op vrijdag dan ook geen slapeloze nacht. Hij kon door de Waalse charge de druk verhogen op de CD&V om een Vlaamse centrumrechtse coalitie te vormen. CD&V-voorzitter Wouter Beke had waarschijnlijk wel een slapeloze nacht en net om de reden dat de PS zijn hele strategie kapot had geslagen. Nu zetten de regio’s dan toch als eerste de dans in en zal het federale niveau later volgen. Beke deed er vrijdag alles aan dat te ontkennen op de persconferentie rond de Vlaamse regering. ‘De simultaniteit blijft behouden’.

Aan het einde van de tweede formatieweek zijn er de nodige zetten gedaan en zijn alle regionale formaties opgestart. Toch zijn er nog de nodige losse eindjes. Zo zit er in de Brusselse coalitievorming – met de klassieke tripartite aan Vlaamse kant en PS-cdH-FDF aan Franstalige kant – nog de angel dat de Vlaamse partijen niet willen weten van het FDF. ‘Geen evidentie’, aldus Beke.

En zoals gezegd zijn er een aantal Vlaamse partijvoorzitters die nog de nodige slapeloze nachten zullen meemaken. Wouter Beke omdat de dans nu toch eerst regionaal wordt ingezet. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten omdat zij haar partij Vlaams buitenspel gezet ziet worden. Als Open VLD nog wil meedoen, zal ze via het federale niveau Vlaams moeten inbreken. De partij volgt immers de strategie ‘overal-of-nergens’. ‘Ons progamma is een en ondeelbaar’, aldus Rutten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud