Advertentie
Advertentie

De Gelder krijgt levenslang

Kim De Gelder - Foto Belga ©BELGA

Kim De Gelder is vrijdag voor het Gentse hof van assisen veroordeeld tot levenslange opsluiting. Eerder was hij al schuldig en dus toerekeningsvatbaar verklaard aan vier moorden en 25 moordpogingen. De jury acht hem ook op dit moment toerekeningsvatbaar. Hij zal dus een gevangenisstraf moeten uitzitten. De pleidooien over de strafmaat worden later vrijdag gehouden. De aanklager vordert levenslange opsluiting.

De assisenjury in Gent moest antwoorden op 109 vragen. Het proces nam 4 weken in beslag, de beraadslaging over de vragen en de motivering heef ruim zes uur geduurd.

De juryleden achten Kim De Gelder schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene, op 16 januari 2009. Ook voor de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman uit kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard.

Op alle schuldvragen van moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland, antwoordde de jury positief. De Gelder is eveneens schuldig aan de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck.

De veroordeelde was op het moment van de feiten toerekeningsvatbaar en is dat volgens de jury nog steeds. Hij zal een celstraf moeten uitzitten, de pleidooien over de strafmaat worden later vrijdag gehouden.

'Wegens zijn dubbel profiel van serie- en massamoordenaar is Kim De Gelder uiterst gevaarlijk voor de maatschappij' staat in de motivering. 'Voor de gezworenen is er niet de minste twijfel dat beschuldigde zowel bij de feiten op 14, 16 als 23 januari 2009 niet verkeerde hetzij in staat van krankzinnigheid, hetzij in een ernstige staat van geestesstoornis of van zwakzinnigheid die hem ongeschikt maakte tot het controleren van zijn daden', las assisenvoorzitter Koen Defoort de motivering voor.

De jury sluit zich aan bij de bevindingen van het college van deskundigen. Volgens die deskundigen heeft De Gelder een ernstige geestesstoornis, met name van het type schizotypsiche persoonlijkheidsstoornis, met ook trekken van narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornissen. De bevindingen van de experts van de verdediging 'konden niet overtuigen'.

In de motivering wordt ook verwezen naar de 'volkomen koelbloedige en ijzig kalme manier' waarop de feiten in Fabeltjesland werden gepleegd. Ook de grondige voorbereidingen die De Gelder trof, werden opgesomd. Die bewijzen 'dat hij over meer dan voldoende inschattings- en oordelingsvermogen beschikte bij het plegen van de daden'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud