Advertentie

De Gucht haalt uit naar asieluitspraken N-VA

De noodopvang in het WTC3-gebouw. ©BELGA

Voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) haalde in De Ochtend op Radio 1 uit naar uitspraken die N-VA-kopstukken de voorbije dagen omtrent de asielcrisis deden. Hij vindt dat de partij over de schreef is gegaan.

De regeringspartij N-VA is over de schreef gegaan met enkele stellingnames rond de asielcrisis. Dat was de stelling van voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht dinsdagochtend in De Ochtend op Radio 1. De N-VA laat zich daartoe verleiden 'omdat ze de extreem-rechtse kiezers en de foertkiezers waarmee ze de verkiezingen gewonnen heeft niet wil kwijtspelen'. 

'Uitschuiver'

N-VA krijgt niet alleen tegenwind van De Gucht, maar ook uit oppositiehoek. Groen-fractieleider Kristof Calvo nam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onder vuur na een tweet over de pre-opvang. De federale regering had vrijdag beslist om in het WTC3-gebouw vlakbij Brussel-Noord een noodopvang te voorzien van 500 plaatsen. De bedden daar zijn enkel voorzien voor asielzoekers die wachten op hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). 

Die plaatsen zouden in principe vlot gevuld kunnen raken, want er is de nodige vertraging bij de registratie. De Dienst Vreemdelingenzaken schrijft dagelijks maximaal 250 asielzoekers in. Dinsdag moest de Dienst Vreemdelingenzaken opnieuw meer dan 200 asielzoekers weigeren. Zij werden opgeroepen om donderdag en vrijdag terug te komen, zodat de week nu al volgeboekt zit. Dat zegt woordvoerster Dominique Ernould. 

Het totaal aantal vluchtelingen dat dinsdagavond de nacht moet doorbrengen in de buurt van het Noordstation, komt zo op 450. In principe blijft het aantal plaatsen dat voorzien is in de vooropvang in het WTC III-gebouw, dus volstaan. De geringe opkomst van de eerste nacht doet alvast geen problemen vermoeden. Maandagavond om 22 uur hadden zich slechts 14 mensen aangemeld op de eerste verdieping van de kantoortoren. Francken tweette over de geringe opkomst dat 'vluchtelingen gewoon niet willen' en dat ' het tentenkamp te knus' is. 'Andermaal een uitschuiver, reageerde Calvo furieus. 

 

Andermaal uitschuiver van Francken. Wanneer grijpt @CharlesMichel in? Liberaal Karel De Gucht heeft die moed wel. https://t.co/wRLExycSgL— Kristof Calvo (@kristofcalvo) September 8, 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud