'De oplossing ligt in het centrum'

Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens ©BELGA

'Noch paars-groen noch paars-geel is momenteel levensvatbaar', concludeert het informateursduo Coens (CD&V) en Bouchez (MR) na 10 dagen consulteren. 'De oplossing zal in het centrum liggen', klinkt het nu.

Voor zover dat nog niet duidelijk was, staat het sinds deze middag vast: België gaat de kerstvakantie in zonder uitzicht op een nieuwe regering. Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez krijgen van de koning nog eens drie weken de tijd om verder te werken en de rust te laten weerkeren. Ten laatste op 13 januari moeten ze opnieuw verslag uitbrengen. 

De oplossing zal niet links en niet rechts liggen, maar in het centrum.
Georges-Louis Bouchez
Voorzitter MR

Coens en Bouchez moesten zonet op een persconferentie toegeven dat ze geen doorbraak hebben geforceerd. 'Noch paars-geel noch paars-groen kan momenteel opgestart worden. Ofwel is de formule onvoldoende stabiel, ofwel de inhoud', aldus Coens. Op de vraag of hij het daarbij over paars-groen zonder of met CD&V had, antwoordde hij: allebei. 'Ook aangevuld met CD&V kan die formule nu niet opgestart worden.' 'We zoeken dus andere mogelijkheden om een regering te vormen.'

Bouchez en Coens verklaren dat er moet afgestapt worden van de 'dichotomie' tussen paars-geel en paars-groen. 'De oplossing zal niet links en niet rechts liggen, maar in het centrum', aldus Bouchez. Ze willen met andere woorden een regering opbouwen vanuit een centrale as. 'Rond deze as zijn acht verschillende formules mogelijk', klinkt het in de wandelgangen.

De as CD&V-MR

Wat die centrale as precies moet voorstellen, wilden Bouchez en Coens niet verduidelijken, maar het mag duidelijk zijn dat ze het over hun eigen partijen hebben. De as CD&V-MR met andere woorden. Dezelfde as die eerder ook tot de centrumrechtse regering van Charles Michel leidde. Rond vijf thema's -begroting, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, klimaat en veiligheid- willen ze vanuit die as een meerderheid verzamelen. Op basis van de inhoud kunnen andere partijen aansluiten, klinkt het. 

Net als alle voorgaande informateurs, riepen Bouchez en Coens alle partijen op om te stoppen met strategische spelletjes en agressieve verklaringen. 'Dat helpt het land niet vooruit en de mensen hebben er geen boodschap aan. De bevolking wil dat de spelletjes stoppen', aldus Coens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud