De Sutter kan meteen van start gaan met 5G

Petra De Sutter wordt bevoegd voor de uitrol van het 5G-netwerk. ©BELGA

Petra De Sutter (Groen) is als minister van Overheidsbedrijven ook bevoegd voor de post en de telecomsector, inclusief de uitrol van het snelle 5G-netwerk. En met dat 5G-dossier kan ze snel gaan, want er bestaat een politiek akkoord over.

Bij Groen was niet iedereen blij met de lichte ministerportefeuille die voorzitster Meyrem Almaci uit de brand had gesleept voor Petra De Sutter. Ze is wel vicepremier, maar was als minister enkel bevoegd voor Overheidsbedrijven. Bovendien bleef het lang onzeker of daar ook telecom en de post bij waren. Dat is inmiddels verduidelijkt. De Sutter wordt ook bevoegd voor de twee beursgenoteerde overheidsbedrijven: Proximus en bpost.

Bovendien is vastgelegd dat ze ook bevoegd is voor de invoering van 5G, het netwerk voor het snelle, mobiele internet van de toekomst. In het regeerakkoord staat dat op korte termijn een 'draagvlak bij alle stakeholders gecreëerd wordt voor de invoering van 5G en de uitrol van glasvezel. Daarbij wordt rekening gehouden met de wetenschappelijke informatie (inclusief gezondheidsaspecten), evenals de veiligheidsaspecten, de impact op het energieverbruik en de bevoegdheden van de deelstaten.'

Geblokkeerd

De uitrol van een 5G-netwerk staat ook als een prioriteit in het Vlaamse regeerakkoord, maar er kwam geen schot in de zaak. Er bestond geen overeenstemming over de verdeling van de opbrengsten van een veiling tussen de federale overheid en de deelstaten. En moet bij de veiling gemikt worden op de komst van een vierde telecomspeler? Dat was lang de dada lang van premier Alexander De Croo (Open VLD), toen die in de regering-Michel bevoegd was voor de telecomsector.

Toch kan De Sutter snel gaan, want aan het einde van de vorige legislatuur is tussen de kabinetten van de federale overheid en de deelstaten een akkoord gesloten om de opbrengst van de veiling op een geblokkeerde rekening te plaatsen, in afwachting van een akkoord over de verdeling van de centen. De komst van een vierde speler blijft een optie, al is het onzeker of er nog geïnteresseerde spelers zijn.

Als De Sutter het akkoord voorlegt aan de federale regering, en die wijzigt het geweer niet van schouder, kan het dossier snel naar het Overlegcomité voor een definitief 'go', luidt het. Wel moet er nog een wettelijke regeling komen voor het veiligheidsaspect, maar in de vorige legislatuur is al duidelijk gemaakt dat er een ban komt op de technologie van de Chinese speler Huawei. Proximus en Orange beslisten al in zee te gaan met Nokia/Ericsson. Telenet moet zijn keuze nog maken.

Dat het 5G-dossier bij een groene vicepremier belandt, is opmerkelijk. In Brussel staan de groenen met strenge stralingsnormen op de barricades, waardoor de uitrol van 5G daar onbegonnen werk lijkt.

Dat het dossier nu bij een groene vicepremier belandt, is opmerkelijk. Een belangrijke struikelblok is nog dat de groenen in Brussel met strenge stralingsnormen op de rem staan, waardoor de uitrol van 5G daar onbegonnen werk lijkt. De vraag is of De Sutter een doorbraak kan forceren, wat erop neerkomt dat ze het verzet van de groenen in Brussel moet breken.

Ondertussen zijn de telecomoperatoren al bezig met deelprojecten, zoals in de haven van Antwerpen. Na Orange Belgium is ook Proximus van plan er een 5G-netwerk voor industriële toepassingen uit te bouwen. Dat kreeg als naam De Digitale Schelde mee.

Sociale fraude

De regering-De Croo heeft ook beslist dat vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) instaat voor de coördinatie van de fraudebestrijding. Zo krijgt de regering dan toch een minister die bevoegd is voor de strijd tegen de sociale fraude. Van Peteghem was eerst enkel bevoegd voor de fiscale fraude.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud