De Sutter mikt op 70 procent 5G-dekking tegen midden 2023

©Photo News

Tegen halfweg 2023 kan 70 procent van de Belgische bevolking toegang hebben tot het 5G-netwerk voor sneller mobiel internet.

Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) wil werk maken van een volwaardige lancering van 5G. Door politiek gekibbel over de verdeling van de opbrengst werd de veiling van 5G-radiofrequenties uitgesteld. Bovendien verzetten sommigen - vooral in het zuiden van het land - zich omdat een deel van de bevolking zich zorgen maakt over de gezondheidsimpact van de straling. De technologie is nog maar beperkt beschikbaar in ons land, terwijl in andere landen 5G ruim wordt uitgerold.

6
Maanden
De Sutter wil tegen juni wetgeving gepubliceerd krijgen, waarna de telecomregulator BIPT vijf à zes maanden nodig heeft om de veiling voor 5G-frequenties te organiseren.

De Sutter wil tegen juni wetgeving gepubliceerd krijgen, waarna de telecomregulator BIPT vijf tot zes maanden nodig heeft om de veiling te organiseren. Volgens de regels zullen de operatoren die spectrum kopen na een jaar 70 procent van de bevolking moeten voorzien van 5G. Na twee jaar zou dat 99,5 procent moeten zijn, na zes jaar 99,8 procent.

Tegen midden 2023 zou die 70 procent al een feit moeten zijn, gaf De Sutter woensdag aan in de Kamer. Een jaar later zou bijna de hele Belgische bevolking toegang moeten hebben. 'De ambitie is hoger dan die van de Europese Unie', zegt de minister.

Er gaan nogal wat complottheorieën rond over 5G. We moeten dat aanpakken.
Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie

De Sutter hoopt de bezorgdheden over 5G weg te werken. Er komt een website met vragen en antwoorden en een campagne op sociale media. 'We zullen aandacht hebben voor de gezondheidsaspecten omdat dat een bezorgdheid is van een deel van de bevolking, maar ook actie ondernemen tegen fake news. Er gaan nogal wat complottheorieën rond over 5G. We moeten dat aanpakken', zei ze in de Kamercommissie Economie.

De Sutter zal ook de lokale overheden proberen te overtuigen. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen van telecommasten. Enkele besturen in Wallonië verzetten zich vorig jaar toen operator Proximus her en der light-versies van 5G installeerde. Intussen is dat netwerk bijna in heel Wallonië weer uitgezet.

Huawei welkom

De Sutter zei dat de regering geen ondernemingen of landen viseert als het gaat over telecominfrastructuur. Ze reageerde daarmee op het charmeoffensief van Huawei. De Chinese netwerkleverancier, door de Amerikanen beschuldigd van spionage, wil de broncode van essentiële onderdelen van zijn 5G-apparatuur openstellen voor ons land.

 Die code is maar een deel van het beveiligingsvraagstuk, zei De Sutter. 'Beveiliging is veel ruimer dan de betrouwbaarheid van een broncode.' De minister wil de komende weken met het Chinese bedrijf rond de tafel zitten, net als met andere spelers. Ze mikt op objectieve maatregelen voor veiligheid en wil die in het parlement bespreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud