De Wever: 'Als premier opstijgt naar Marrakesh, ontslaat hij ons'

N-VA-voorzitter Bart De Wever. ©BELGA

Op de cruciale ministerraad over het VN-migratiepact hebben de N-VA-ministers na een halfuurtje het overleg verlaten. Premier Michel gaat naar Marrakesh en later zal hij het pact goedkeuren in New York. De premier heeft vastgesteld dat daar geen consensus over is binnen zijn regering, waarna de N-VA de boodschap kreeg dat 'ze dan maar haar conclusies moet trekken'.

Valt de regering of niet? Dat was de vraag die iedereen zich stelde toen zaterdagavond om 20 uur de langverwachte ministerraad begon over het migratiepact. Lang duurde de vergadering niet. Al na een halfuurtje verliet de N-VA de tafel om een persconferentie bijeen te roepen op haar hoofdkwartier.

Daar zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij op de ministerraad formeel in de notulen heeft laten zetten dat zijn partij niet akkoord gaat met de goedkeuring van het VN-migratiepact. 'Wij zijn daar zeer duidelijk over geweest. Als men toch doorzet en de premier stijgt op naar Marrakesh, dan zullen wij op het moment dat hij daar landt geen deel meer uitmaken van zijn coalitie. Hij ontslaat ons dan de facto uit zijn regering.'

Premier Charles Michel (MR). ©Photo News

'Als hij opstijgt in Melsbroek zal dat zijn als premier van de Zweedse coalitie en als hij landt zal dat zijn als premier van de Marrakesh-coalitie', zei De Wever. Hij geeft daarmee vooral aan dat de N-VA niet zelf uit de regering stapt.

'Twee derde van het parlement steunt de Marrakeshcoalitie, dus het zal voor de premier niet moeilijk zijn om een nieuwe regering te vormen', zei De Wever, die ook wel aangaf dat hij zich in het parlement constructief wil opstellen rond de sociaal-economische dossiers die al zijn afgesproken.

Daarmee zette de Wever de deur open voor een minderheidsregering zonder de N-VA, maar wel een waarbij de Vlaams-nationalisten de steun zouden kunnen verlenen voor bijvoorbeeld de begroting of de uitwerking van de arbeidsdeal.

Na afloop van de ministerraad zei CD&V-vicepremier Kris Peeters dat iedereen in deze situatie het hoofd 'koel moet houden'. 'We moeten kijken wat de communicatie is van de N-VA en daar dan onze conclusies uit trekken.'

Zeer ernstig

Vooraf klonk de sfeer zeer pessimistisch. 'De premier zal een voorstel doen, of dat finaal is hangt van iedereen rond de tafel af', zei Open VLD-vicepremier Alexander De Croo bij het binnengaan aan Terzake. De verwachting is dat het tot een formele stemming komt, waarbij de N-VA als enige geen goedkeuring zal willen geven voor het VN-migratiepact. Als er geen consensus is, valt in principe de regering.

Volgens N-VA vicepremier Jan Jambon is 'de kans zeer klein' dat het nog goed komt. Ook Kris Peeters schat de situatie in als 'zeer ernstig'. 'Ik denk dat het belangrijk is een einde te maken aan een discussie die nu lang genoeg heeft geduurd. Twee derde van het parlement heeft in een resolutie gevraagd het pact goed te keuren, dat is een belangrijk element. Een onthouding, zoals de N-VA vraagt, is niet conform die resolutie.'

De Wever vraagt onthouding, MR weigert

N-VA-voorzitter Bart De Wever had er zaterdagmiddag op gehint dat de langverwachte ministerraad snel zou samenkomen om het finaal standpunt van de regering tegenover het VN-migratiepact te bepalen. Hij zette daarmee kwaad bloed, zeker omdat de bilaterale onderhandelingen nog liepen en het aan premier Charles Michel (MR) toekomt om de agenda te bepalen. De Wevers uitspraak dat de N-VA het pact niet kan aanvaarden en dat de anderen dan maar soepelheid moesten tonen, werd hem niet in dank afgenomen.

De kans zeer klein dat het nog goed komt.
Jan Jambon
N-VA vicepremier

De ministerraad die aanvankelijk 's middags zou plaatsvinden werd uitgesteld. Pas om 20 uur riep premier Michel zijn regering samen in de Wetstraat 16. 

Daarbij verwacht niemand nog echt dat de coalitiepartners er uit geraken. De N-VA weigert in te binden en eist dat België zich onthoudt als het over twee weken op de VN-vergadering in New York tot een stemming komt over het migratiepact. De andere coalitiepartners willen dat België het pact goedkeurt, zoals de premier in september aankondigde op het spreekgestoelte van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

MR-voorzitter Olivier Chastel zette zaterdag in L'Echo de zaken nog eens op scherp met zijn uitspraak dat België niet de lijn van de N-VA zal volgen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud