Advertentie

De Wever biedt wisselmeerderheid aan om kernuitstap terug te draaien

©Peter Hilz

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de meerderheidspartijen in de federale regering steunen om de uitstap uit kernenergie terug te draaien.

'Ik bied een wisselmeerderheid aan om de wet op de kernuitstap onmiddellijk terug te draaien', zegt De Wever zaterdagochtend op Radio 1. 'Ik vraag niets in ruil. Men kan onze stemmen krijgen.'

Afgelopen week bleek dat Engie-Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in ons land, niet langer gaat investeren in een verlenging van de levensduur van die installaties.

Ik bied een wisslmeerderheid aan om de wet op de kernuitstap onmiddellijk terug te draaien.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

De federale regering wil de kerncentrales tegen 2025 sluiten, maar houdt een slag om de arm. Een evaluatie eind volgend jaar moet duidelijkheid scheppen over de bevoorradingszekerheid en de elektriciteitsprijzen.

'Ik ben in de zomer naar Doel (kerncentralesite van Engie-Electrabel, red.) geweest, en heb er lang gepraat met de directie. Ze vertelden me dat ze dit jaar moeten beslissen om veel te investeren om de twee jongste kerncentrale nog 10, 20, 25 jaar open te houden. Doen we dat dit jaar niet, dan stijgen de kosten exponentieel', aldus De Wever.

2025
De regering wil pas eind volgend jaar definitief beslissen of ze alle centrales in 2025 sluit.

De regering wil pas eind volgend jaar definitief beslissen of ze alle centrales in 2025 sluit.

Enkel Groen

Volgens De Wever, die eerder deze maand herkozen is als voorzitter van de N-VA, willen alleen de groenen een uitstap uit kernenergie, en zijn de partijen uit de zogenaamde 'bubbel van vijf' waarmee hij afgelopen zomer even onderhandelde over een nieuwe federale coalitie allemaal tegen. Dat maakt dat er dus een meerderheid te vinden is in het parlement. 'We zijn de grootste partij. Er liggen massa's zetels te rapen.'

'We moeten te allen prijze vermijden dat we de meest vervuilende energieproductie in Europa zullen hebben, na Polen. Met een enorme prijsverhoging voor de consumenten en bedrijven tot gevolg, én de onzekerheid of er wel stroom zal zijn', aldus De Wever.

Vasthouden aan regeerakkoord

Als België de kerncentrales sluit, zal onze energiebevoorrading van elders moeten komen, zoals bijvoorbeeld van gascentrales. Die hebben het voordeel dat ze flexibel ‘aan en uit’ gezet kunnen worden. Hun grote nadeel is de extra uitstoot van CO2.

In een reactie op het voorstel van De Wever zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens vast te houden aan het regeerakkoord met evaluatie in november 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud