De Wever en Magnette clashen niet met liberalen

©Photo News

Een ontmoeting tussen Bart De Wever en Paul Magnette met de liberalen is niet op een gevreesde kortsluiting geëindigd, verneemt De Tijd. Al moet nog wat water naar de zee vloeien voor er een akkoord in zit.

Er hing spanning in de lucht, want Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert had de voorbije dagen laten verstaan dat hij niet zomaar zou meedansen als een akkoord tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette voor de liberalen weinig te bieden had.

De nota die De Wever en Magnette op tafel legden, bleek niet echt spek naar de bek van de liberalen te zijn. De Wever en Magnette hebben dan wel elementen uit de blauwe Arizona-nota, van de hand van Lachaert en Bouchez, hernomen, maar ze kleurden die rood.

Bijkomende uitgaven voor de zorg en het optrekken van het minimumloon en de laagste uitkeringen dreigen de begrotingsput nog dieper te maken. Er is voorzien in bijkomende investeringen in de zorg - het zorgpersoneelfonds, psychologische bijstand en een sociaal akkoord - voor zo'n 1,2 miljard euro, een stijging met 4,5 procent van het budget gezondheidszorg.

Vermogenswinstbelasting

Een bijdrage van vermogens ligt op tafel. Er zijn verschillende scenario’s, van een vermogenswinstbelasting voor iedereen tot het hernemen van de effectentaks.

Daarnaast ligt een bijdrage van vermogens op tafel, om een lastenverlaging mogelijk te maken om de economie te stimuleren. Er zijn verschillende scenario’s, van een vermogenswinstbelasting voor iedereen tot het hernemen van de effectentaks, die ook voor kleinere vermogens zou gelden.

Tot een clash kwam het evenwel niet. De Wever en Magnette hebben ook ruimte gelaten voor enkele liberale dada's, zoals een flexibilisering van de arbeidsmarkt. De liberalen moeten dus geen akkoord ondertekenen waarin ze zelf geen inbreng hebben. Lachaert had vooraf duidelijk gemaakt dat hij nog liever naar de oppositie trekt.

De Wever en Magnette hebben handig gebruik gemaakt van de Arizona-nota van de liberalen om enkele voorgestelde sociaal-economische hervormingen over te nemen. Toch vonden Lachaert en Bouchez het wat mager. Daarover wordt de komende dagen verder onderhandeld. De liberalen gaan zelf een lijstje met opmerkingen en voorstellen doorsturen.

Lekken en gespin

De gemoederen raakten nog het meest verhit als het ging over de lekken en het gespin in de pers en de manier waarop de druk wordt opgevoerd. Aan socialistische kant leeft nog altijd het gevoel dat zeker MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez niets liever heeft dan verder te kunnen doen met de regering-Wilmès, waarin de Franstalige liberalen zeven ministers en de premier hebben.

Maar de onderhandelingen over een regering met de N-VA en de PS zijn dus niet op een dood spoor beland, nog voor de twee keizers, zoals De Wever en Magnette al worden genoemd, vrijdag voor het eerst verslag moeten uitbrengen bij de koning. De komende dagen moet duidelijk worden of De Wever en Magnette met de liberalen en de christendemocraten kunnen schakelen naar een volgende fase in de formatie.

Bermudadriehoek

Veel hangt af van wat Lachaert wil, luidt het, want Bouchez dreigt Magnette en De Wever nog weken bezig te willen houden, om dan uiteindelijk de hele poging om een regering met de PS en de N-VA te vormen toch te doen mislukken. De Parti Socialiste wil ook nog altijd niet met de N-VA én de twee liberale partijen een regering vormen, want dat zou neerkomen op het depanneren van de door de kiezer afgestrafte Zweedse coalitie.

Bij CD&V wordt tevreden vastgesteld dat deze vierde poging tussen de N-VA en de PS de goede lijkt te worden. Maar ook de christendemocraten wachten af of het lukt om de driehoek tussen N-VA, socialisten en liberalen te sluiten, want tot dusver bleek het een Bermudadriehoek waarin alle pogingen verloren gingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud