De Wever en Magnette zetten formatieopdracht stop

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) na hun audiëntie bij de Koning vorige week. ©BELGA

De missie van Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) om een federale regering op de been te brengen is voorbij. Dat heeft onze redactie vernomen.

Het duo trekt maandag naar de koning om verslag uit te brengen over de mislukte missie. De bedoeling zal zijn de leiding over de formatie over te dragen aan de liberalen en de groenen.

Magnette en De Wever hadden vanmorgen nog een vergadering met de liberale voorzitters. Dat is uitgedraaid op een fiasco. Voor de liberalen was het duidelijk dat De Wever en Magnette inhoudelijk niets meer wilden aanpassen aan de nota. 'Wij hebben de nota zelfs nog niet kunnen lezen', klinkt het.

Kroniek van een aangekondigde mislukking

Het resultaat is dat De Wever en Magnette niet langer geloven in de slaagkansen van hun missie. De voorbije dagen waren al echo's te horen vanuit hun kamp dat ze het niet meer zagen zitten.

De missie van De Wever en Magnette strandt met zicht op de finish. Het duo slaagde erin een bubbel van vijf op de been te brengen, met de N-VA, de PS, de sp.a, CD&V en het cdH. Die zijn samen goed voor 70 van 150 Kamerzetels. Maar de liberalen en de groenen willen niet meedansen op de partituur die de N-VA en de PS op papier hebben gezet.

Alles lag panklaar om te vertrekken met een paars-gele coalitie van zeven partijen, maar men weigert dat de starten.
Egbert Lachaert
Voorzitter Open Vld

Blauw-groene demarche

De sfeer zakte onder het vriespunt nadat de liberalen en groenen donderdag een gezamenlijk persbericht op initiatief van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hadden uitgestuurd. Daarin gaven ze aan dat ze het beu zijn dat de preformateurs hen tegen elkaar proberen uit te spelen.

De bal ligt nu weer in het kamp van Bouchez. De vraag is of de blauw-groene bubbel - de 'turquoise' zoals her en der al klinkt - de socialisten kan overtuigen om een formatiepoging te ondernemen. Dat is eerder ook al geprobeerd en mislukt. De regering-Wilmès gaat intussen gewoon voort in lopende zaken.

'Ik had veel hoop gesteld in deze missie. Alles lag panklaar om te vertrekken met een paars-gele coalitie van zeven partijen, maar men weigert dat de starten', zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert bij VTM Nieuws. Daarmee verwijst hij naar de voorkeur van De Wever en Magnette om de MR van Georges-Louis Bouchez niet mee in de regering te nemen.

Geen aangepaste nota

Bouchez ontkent dat hij de stoorzender is die aanstuurt op een Vivaldi-coalitie met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen. 'Wij stellen geen exclusieven', zegt Bouchez. 'Ik kan regeren met de N-VA of met de groenen en de socialisten. Het enige wat telt is het project en dat de liberale familie het samen doet. Dat is normaal, want we hebben hetzelfde programma. We staan open voor een compromis, als de focus maar op de economische ontwikkeling en op een sociaal reddingsplan ligt, om alle mensen te helpen die hun job verliezen.'

De liberalen struikelen erover dat de opdrachthouders hen nooit een aangepaste nota voorlegden. Lachaert: 'Wij hebben donderdag samen met de groene familie duidelijkheid gevraagd. Je kan moeilijk een tekst laten evolueren als je niet kiest voor een partner.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud