De Wever: 'Federale regering is tijdelijke tussenoplossing'

De Wever beschouwt de regering onder Michel als een tussenoplossing. ©Dries Luyten

N-VA-voorzitter Bart De Wever belooft in een aantal eindejaarsinterviews om in het voorjaar 'activistischer de partijlijn te zullen bewaken' in de federale coalitie. Een federale regering die hij nog altijd als 'tussenoplossing' beschouwt, zo geeft hij toe.

'Ik heb geprobeerd om zeker in het begin me gedeisd te houden', zo maakt N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever duidelijk in een interview met de nieuwssite Newsmonkey. De Wever wou zichzelf hoeden voor het verwijt 'schaduwpremier' te zijn, die de federale regering vanop het Schoon Verdiep de wet dicteerde. 

'Maar die tijd is voorbij', zegt De Wever die in het interview zich verwondert over 'de snelheid van de TGV aan desinformatie'. 'Na de uitputtingsslag heb je de illusie van wittebroodsweken. Maar die tijd hadden we helemaal niet. De vakbonden jutten mekaar op. De socialistische vakbond doet dan ook nog eens aan partijpolitiek: ze willen deze regering weg. Ja, bon'. 

Communicatie is dan ook zeker nog een werkpunt van deze regering, zo geeft De Wever toe. De N-VA-voorzitter maakt duidelijk dat hij in het voorjaar de partijlijn activistischer gaat bewaken. 'Ik heb de laatste weken al een aantal statements gedaan: tot hier en niet verder. Je moet die rol opnemen als partijvoorzitter van de grootste partij in de regering. We zijn toch heel hard aan het nadenken om daar in het voorjaar over te communiceren, ook op partijniveau'. 

In een interview met De Morgen maakt De Wever dan weer duidelijk dat hij deze federale regering als 'een tussenfase' beschouwt. 'Ik denk natuurlijk nog altijd dat je het Belgische probleem alleen structureel kunt oplossen met een grondige staatshervorming. Deze federale regering is een tijdelijke tussenoplossing. Met een groot risico: morgen kan het weer de andere kant uitgaan, als de PS weer aan de macht komt. Al wat je daarvoor nodig hebt, is dat CD&V morgen flipflopt naar links'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud