De Wever geeft zichzelf nog week tijd

©BELGA

Bart De Wever blijft nog een week langer aan zet als informateur. Dat maakte het paleis zopas bekend.

'Op diens voorstel belastte de koning de informateur zijn werkzaamheden verder te zetten. Hij brengt zijn afsluitend verslag uit op 10 juni', liet het paleis via twitter weten. In een persbericht maakt het paleis duidelijk dat De Wever 'de voorwaarden moet nagaan voor de snelle totstandkoming van een regering'.

N-VA-voorzitter Bart De Wever kreeg vorige week dinsdag de opdracht van de koning om als informateur te proberen een regeringscoalitie op de been te brengen. De Wever hoopt een centrumrechtse regering in de steigers te zetten, met Open VLD, CD&V, cdH en MR. Maar vooralsnog is dat niet gelukt. Vooral het cdH en de MR moeten overtuigd worden om zonder een meerderheid aan Franstalige kant in zo'n constellatie te stappen.

De Wever maakte vanmorgen een vorderingsverslag over aan de koning. Volgende week verwacht de koning een eindverslag. De Wever zet deze week zijn raadplegingen verder. 'Daarover zal vooraf niets worden bekendgemaakt, noch zal er achteraf over worden gecommuniceerd', laat hij in een korte mededeling weten.

Volgende week moet duidelijk zijn of De Wever voldoende vooruitgang heeft geboekt en kan vervellen tot formateur. Slaagt hij daar niet in, dan bestaat de kans dat iemand anders - een overgangsfiguur - aan zet komt. Door nu al aan te kondigen dat hij binnen een week zijn eindverslag inlevert, zet De Wever zijn potentiële coalitiepartners onder druk om kleur te bekennen.

Op diens voorstel belastte de koning de informateur zijn werkzaamheden verder te zetten. Hij brengt zijn afsluitend verslag uit op 10 juni.— Belgian Royal Palace (@MonarchieBe) 3 juni 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud