Advertentie

De Wever krijgt geen ja of nee

©photo news

Informateur Bart De Wever lijkt de ballen nog eens in de lucht te gooien, in een wanhoopspoging toch wat beweging te krijgen op het politieke schaakbord. Want iedereen kijkt naar iedereen.

Het wordt frustrerend voor informateur De Wever (N-VA) dat niemand durft te springen. Om zijn centrumrechtse droomcoalitie van de grond te krijgen, moet hij vooral de MR en het cdH meekrijgen. Maar die blijven de kat uit de boom kijken. Aan Franstalige zijde kijkt iedereen naar iedereen, want niemand is ‘incontournable’. De partij die als eerste de sprong waagt, moet zeker zijn dat het bingo is. Anders dreigt ze zelf buitenspel te worden gezet.

Er zijn indicaties dat zowel de MR als het cdH de historische kans wil wagen om een coalitie zonder de PS te vormen, maar in Wallonië dreigt dat een heel moeilijk verhaal te worden. Omdat Ecolo in de touwen hangt, hebben de MR en het cdH in Wallonië slechts één zetel op overschot. Dat is krap. Als de PS één man van het andere kamp kan overtuigen over te lopen, ligt de meerderheid van de MR en het cdH aan diggelen. De vrees is ook dat ze te maken krijgen met een onwillige Waalse administratie, waar PS’ers de plak zwaaien.

Laurette Onkelinx

Ook de PS durft de forcing niet te voeren. Als ze zelf het initiatief neemt om in Wallonië het cdH of de MR aan zich te binden, dreigt de partij die buitenspel wordt gezet alles in het werk te zullen stellen om dat op haar beurt te doen met de PS. In Brussel lijkt PS-kopvrouw Laurette Onkelinx er wel vaart achter te zetten en niet te wachten op de federale gesprekken.

De Wever ontving gisteren nog eens de PS om na te gaan of er alsnog een ja of een nee van de Franstalige socialisten tegenover de N-VA te noteren zou zijn, waardoor de zaken in beweging zouden geraken. Zelfs al was het maar om ook de ‘confederale’ coalitie van N-VA/CD&V en PS/MR of PS/cdH in het spel te brengen. Maar ook dat leek niet te lukken.

Tripartite

De Wever lijkt er stilaan van uit te gaan dat zijn poging om een centrumrechtse coalitie op gang te trekken weinig kans op slagen heeft. In een volgende ronde moet de tripartite dan worden uitgeprobeerd, lijkt de logica. En dan is het afwachten of dat wel zal lukken. De Wever is er niet van overtuigd dat een tripartite makkelijker op de been te brengen is dan een centrumrechtse coalitie.

Voor CD&V en Open VLD is het alvast geen evidentie om in een Di Rupo II-scenario te stappen. En in Vlaanderen heeft de tripartite maar één zetel op overschot. En dat is nu net de reden waarom een centrumrechts avontuur niet lijkt te lukken met het cdH en de MR, die ook maar één zetel op overschot hebben in Wallonië.

Groenen

Als centrumrechts niet lukt en ook de tripartite niet, komen alle denkbare en ondenkbare andere scenario’s naar boven. Dat is waar De Wever blijkbaar al rekening mee houdt, omdat hij gisteren de groenen nog eens op de koffie liet komen. Een Brazilië-coalitie met N-VA, Open VLD en de groenen kan wel eens meer worden dan een fantasietje. Het is voor De Wever de enige manier om CD&V onder druk te zetten om de N-VA niet buitenspel te zetten in de Vlaamse regering. Maar zover zijn we nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud