De Wever: 'Migratiebeleid is catastrofe'

N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Antwerpen is het slachtoffer van het catastrofale migratiebeleid op federaal niveau. Die conclusie koppelt N-VA aan de migratiebarometer die de partij heeft opgesteld. 'Wij zijn geen antivreemdelingen- of antimigratiepartij, maar voor een beter aangepakt migratiebeleid', benadrukt partijvoorzitter Bart De Wever.

N-VA verzamelde de voorbije weken en maanden allerlei cijfers in verband met migratie en bundelde die in een zogenoemde migratiebarometer. De cijfers tonen aan dat België vooral passieve migratie aantrekt. Dat is migratie waarbij studeren of werken niet de doelstelling is. Vooral gezinshereniging en regularisatie spannen de kroon. 'Bruiden, bruidegommen en gezinsherenigers ten laste van de sociale zekerheid', volgens De Wever.

Bovendien zit de verhouding tussen de in- en uitstroom scheef volgens N-VA. Kamerlid Theo Francken hekelt daarbij dat criminele illegalen nog steeds verblijfspapieren krijgen. 'De helft van de gevangenisbevolking bestaat uit niet-Belgen. Minstens 81 illegalen die in de gevangenis hebben gezeten zijn geregulariseerd, terwijl dat een gunstmaatregel is', zegt hij.

Wat Antwerpen betreft, is 36 procent van de inwoners niet in België geboren, terwijl 17,4 procent geen Belg is. De migratie toont er een bipolair beeld: enerzijds is er de high profile migratie van mensen die in de diamantsector of de petrochemie aan de slag gaan. Daar staat tegenover dat Antwerpen veel meer passieve migranten aantrekt dan het gemiddelde in Vlaanderen.

In 2011 werd 60 procent van alle regularisaties in Antwerpen verricht. De eerste zeven maanden van dat jaar werd in de Scheldestad 49 procent van alle aanhoudingen van illegale criminelen verricht, grosso modo 350 per maand, terwijl slechts negen procent van de opsluitingen en drie procent van de repatriëringen in Antwerpen plaatsvonden.

De Wever stak niet weg dat uitspraken van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois mee aanleiding vormden voor het initiatief. Bij de opening van het gerechtelijk jaar had Liégeois verklaard dat het migratiebeleid heeft gefaald, met gevaren voor de democratie tot gevolg. 'Als een van de hoogste magistraten in ons land zoiets zegt moet je dat verder onderzoeken', aldus De Wever.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud