De Wever: 'Nauwelijks te geloven dat Open VLD hierin meestapt'

Bart De Wever is zelf bereid initiatief te nemen. ©Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert zondagavond op de geheime gesprekken tussen de paars-groene partijen, zonder N-VA en CD&V. 'Magnette bevorderde zich zelf tot formateur.'

De federale formatie belandde zondagavond mogelijk in een stroomversnelling. 

Eerst lekte uit dat de paars-groene politieke families (PS/sp.a-Groen/Ecolo/Open VLD-MR) zaterdag samenzaten onder leiding van informateur Magnette. N-VA en CD&V waren niet uitgenodigd. Magnette brak zo met zijn werkmethode totnogtoe: spreken over de inhoud, mét N-VA en CD&V. 

Bart De Wever reageerde zondagavond via persagentschap Belga snel op de manoeuvres. Hij is er niet over te spreken. 'Paul Magnette heeft zichzelf bevorderd tot formateur en de paars-groene partijen zijn hem daarin gevolgd', klinkt het. 

Vizier

De Wever blijft bereid om zelf de regie over de federale overhandelingen over te nemen. 'Ik blijf bereid het initiatief te nemen om gestalte te geven aan het beleid dat dit land nodig heeft.' CD&V-vicepremier Koen Geens had zondagmiddag al te kennen gegeven dat De Wever openstond voor een informateursrol. 

In zijn reactie richt De Wever ook het vizier op Open VLD. 'Kennelijk overweegt Open VLD Vlamingen miljarden te laten betalen, tewerkstelling en bedrijven onder druk te zetten en de migratiekraan open te laten staan.' De Wever acht het 'nauwelijks te geloven dat de achterban van deze partij zomaar zou meestappen in deze waanzin.' 

'Respectloos'

CD&V toonde zich zondagavond evenzeer 'not amused' over de paars-groene gesprekken.  Sammy Mahdi, die voor de partij kandidaat-voorzitter is, noemt de gesprekken op Twitter 'compleet respectloos'. Mahdi had  in De Zevende Dag bepleit dat N-VA niet uitgesloten mocht worden van de onderhandelingen. In een volgende ronde is het aan De Wever om een coalitie te zoeken, meende hij. 

Ook vicepremier Koen Geens, federaal onderhandelaar voor de partij, droeg zondag die boodschap uit. Zowel op VTM Nieuws als bij de Franstalige commerciële zender RTL bepleitte hij een gezamenlijke informateursopdracht voor PS-voorzitter Paul Magnette en zijn N-VA-evenknie Bart De Wever. 

Hij wil dat de N-VA niet zomaar aan de zijlijn blijft. 'Het is essentieel voor de stabiliteit van het land, én van de Vlaamse regering, dat men N-VA ernstig neemt.' Nu bleef CD&V, althans bij de gesprekken op zaterdag, dus zelf aan de zijlijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud