Advertentie

De Wever onder vuur voor uitspraken dode peuter

De Wever vindt dat de ouders van de omgekomen kleuter niet alleen slachtoffer zijn, maar ook verantwoordelijkheid dragen voor de dood van hun kind. ©BELGA

‘Het stoort mij al jaren dat men emoties misbruikt voor politieke doeleinden. Het is niet de eerste keer dat men de dood van een kind instrumentaliseert om de opengrenzenlobby te laten draaien’. Zo reageert Bart De Wever op de felle reacties op zijn uitspraak over de doodgeschoten peuter Mawda.

Volgens De Wever zijn de ouders van Mawda ‘niet louter slachtoffer’. Hij had donderdag op hun verantwoordelijkheid gewezen, met name dat ze al meermaals hebben geprobeerd om via ons land naar het VK te gaan. Bij de laatste poging werd hun tweejarig dochtertje dodelijk getroffen door een politiekogel.

De Wever kreeg heel wat kritiek. CD&V-voorzitter Wouter Beke en CD&V-vicepremier Kris Peeters wezen erop dat verwijten niet op hun plaats zijn. ‘Wie een kind verliest, heeft recht op mededogen’, tweette Beke.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten riep op tot menselijkheid. ‘Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverse achterwege laten’, tweette ze.

Vanop de oppositiebanken zette Kristof Calvo (Groen) De Wever weg als een ‘onmens’. ‘De Wevers reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in de Belgische politiek al gezien hebben’, tweette hij.

Minister Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken steunden hun partijvoorzitter. Ze zijn het ‘niet oneens’ met De Wever. De ouders van Mawda hebben ‘enorme risico’s’ genomen, klonk het. Francken sloot meteen ook uit dat de ouders van Mawda alsnog asiel zouden krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud