Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

De Wever sluit nog eens vijf jaar communautaire standstill niet uit

©BELGA

‘We zullen niet wachten op Godot als de Franstaligen niet bewegen.’ Met dat ene zinnetje in een interview met Het Belang van Limburg sluit Bart De Wever niet uit dat de N-VA nog eens vijf jaar regeert zonder communautaire stappen te zetten.

De boodschap van De Wever in het Belang van Limburg verschilt niet van wat hij een halfjaar geleden in een interview met L’Echo zei. Toen zei hij dat de N-VA het confederalisme op tafel legt als ze met de PS een regering moet vormen. Een halfjaar geleden veroorzaakte die uitspraak nog heel wat commotie. Het joeg de communautaire scherpslijpers Hendrik Vuye en Veerle Wouters naar de uitgang, omdat ze concludeerden dat de N-VA haar communautaire eisen nog eens zou opbergen in een regering zonder de PS.

In het interview met Het Belang van Limburg voegt De Wever eraan toe dat hij zijn communautaire agenda ook bij regeringsonderhandelingen zonder de PS op tafel zal leggen. ‘Ook als de PS niet nodig is, zal de institutionele agenda op de onderhandelingstafel komen’, luidt het. Maar er is een maar. ‘We zullen niet wachten op Godot als de Franstaligen niet bewegen. Dan zullen we de kaarten die we van de kiezer krijgen opnieuw gebruiken om te doen wat goed is voor Vlaanderen.’

Net als in 2014

Als het niet anders kan, zal De Wever dus opnieuw doen wat hij na de verkiezingsoverwinning van 2014 heeft gedaan. Hij sluit niet uit dat de N-VA andermaal in een centrumrechtse regering stapt, zonder communautaire eisen. Dat er een communautaire standstill van tien jaar zit aan te komen, stellen Vuye en Wouters in de marge van hun nieuwe boek ‘Sleutels tot ontgrendeling’ aan de kaak. Ze geloven niet langer in de strategie van De Wever dat de PS zelf voor een verdere staatshervorming zal pleiten als de federale regering een rechts Vlaams beleid voert.

De Wever sluit overigens niet uit dat de PS straks weer incontournable zal zijn, als de partij de vlucht vooruit neemt en met PTB/PVDA een coalitie probeert te vormen. Gisteren liet PS-voorzitter Elio Di Rupo weten niet in het confederalisme te geloven.

Bart De Wever zit gewrongen, want hij heeft geen bondgenoten voor zijn confederalisme.
CD&V

CD&V reageert laconiek dat de N-VA blijkbaar zo gewrongen zit dat ze bereid is haar corebusiness nog eens overboord te gooien. Een jaar geleden merkte voorzitter Wouter Beke al op: ‘Ze hebben hun corebusiness aan de kant geschoven om in een regering te stappen. Dat is alsof we akkoord zouden gaan om de kinderbijslag af te schaffen, de gezondheidszorg te privatiseren en de vrije keuze in het onderwijs op straat te gooien om toch maar in een regering te stappen. Dat zouden we nooit doen.’

Geen bondgenoten

CD&V denkt dat De Wever met een probleem zit omdat hij geen bondgenoten heeft voor zijn confederalisme. Als er één partij een partner kan zijn, is het CD&V. Maar de N-VA valt CD&V voortdurend aan en dus hoeft ze van de christendemocraten weinig steun te verwachten. De Wever kan niet anders dan een ‘realistische strategie’ voor ogen te houden. Die komt erop neer dat er nog eens vijf jaar verder wordt geregeerd zonder communautaire stappen te zetten.

Het lijkt erop dat De Wever het communautaire enkel wat lippendienst bewijst om zijn Vlaamsnationalistische achterban van het eerste uur tevreden te houden. Maar bij de verdere uitbouw van de N-VA als de nieuwe Vlaamse volkspartij lijkt De Wever vooral te willen uitpakken met het gespierde veiligheidsbeleid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en met het kordate asiel- en migratiebeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

De Wever kan het als een troef uitspelen dat hij het land niet opnieuw 500 dagen met communautaire eisen wil gijzelen. De campagne voor 2019 kan een remake worden van diegene die de N-VA in 2014 naar een historische verkiezingszege leidde, en verantwoordelijk was voor een regeringsdeelname en een communautaire standstill.

KORT

Het confederalisme zal bij de regeringsonderhandelingen op tafel komen, zeker als de PS incontournable is. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Belang van Limburg. Maar als de Franstalige partijen niet willen bewegen, sluit De Wever niet uit dat de communautaire eisen nog eens vijf jaar de frigo ingaan en dat er weer een centrumrechtse regering komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud