De Wever: 'Twee beren leven niet in hetzelfde hol'

Antwerps burgemeester Bart De Wever. ©BELGA

Bart De Wever is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van de N-VA. De Antwerpse burgemeester leidt de partij al sinds 2004.

Kandidaten voor het voorzitterschap van de N-VA moesten zich voor 12 oktober melden. Huidig voorzitter Bart De Wever is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen, stelde de partij vandaag vast.

De Wever is al sinds 2004 voorzitter van de Vlaams-nationalisten. Nochtans schrijven de partijstatuten voor dat een voorzitter maar twee termijnen mag blijven. De partijraad keurde daarop al drie keer een uitzondering goed, waarvan de laatste keer vorige maand. 93 procent van de partijraadsleden gaven hun fiat voor een nieuwe kandidatuur.

Stalinistische score

Leden kunnen tussen 26 oktober en 1 november stemmen over De Wevers kandidatuur. Als hij een meerderheid van de stemmen achter zich krijgt, kan hij aan zijn zesde termijn als N-VA-voorzitter beginnen. Hij zou zo de langst zetelende partijvoorzitter ooit worden.

Dat niemand zich tegenkandidaat stelt, bewijst dat de steun voor De Wever in de partij nog altijd groot is. Nochtans kreeg zijn partij een stevig electoraal oplawaai en verloor de partij 300.000 kiezers in 2019. Maar ook iemand als Theo Francken, die evengoed veel steun in de partij geniet, gaf vorige maand in een gesprek met De Tijd aan 'niet tegen Bart op te komen'.

Het ziet ernaar uit dat De Wever een stalinistische score mag verwachten. Zelf geeft hij in een reactie ook een quote in het Russisch, in plaats van zijn gebruikelijke Latijnse spreuken. 'Два медведя в одной берлоге не живут' of 'twee beren leven niet in hetzelfde hol'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud