De Wever vreest voor stijging Syriëstrijders

©BELGA

'De angst bestaat dat er vanuit België nog meer jongeren zullen verleid worden door IS.' 'Bij het begin of aan het einde van het schooljaar zijn traditioneel momenten dat jongeren vertrekken', zei hij in het VTM-nieuws.

De jongste maanden rekruteert de terreurgroep IS steeds meer westerse mannen om in Syrië en Irak te gaan vechten. En vooral Belgische jongeren blijken daar vatbaar voor. Van de westerse landen vertrekt uit België procentueel gezien het grootste aantal jihadi's naar Syrië, bleek afgelopen week nog uit een studie van The Economist.

Intussen zouden uit België al een 300-tal zich hebben laten overhalen. Sinds de Islamitische Staat (IS) eind juni het kalifaat uitriep in delen van Syrië en Irak, is het aantal geradicaliseerde jongeren dat zich bij de terreurgroep aansluit, nog toegenomen.

Donderdag wees de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) er nog op dat het aantal vertrekkende jihadi's uit Europa de jongste tijd gestegen is. Het OCAD, het Belgische overkoepelende antiterreurorgaan, spreekt van meer dan tien personen die afgelopen maand uit België vertrokken naar de regio. De stijging is volgens Reynders de afgelopen weken ook opgemerkt in andere Europese landen. Ook in Noord-Afrika werd een toename van vertrekkers waargenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud