De Wever: 'Wat Bouchez voorstelt, werpt ons terug naar de 19de eeuw'

De federale informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). ©EPA

Bart De Wever verwerpt de unitaristische uitspraken van Georges-Louis Bouchez, federaal informateur en MR-voorzitter. 'Het getuigt van een gebrek aan historisch inzicht.' Bouchez liet gisteren in een interview met het Franstalige magazine Wilfried weten dat hij voorstander is van een Belgische eenheidsstaat.

'Ik ben een unitarist. Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat.' Dat zegt Bouchez in een interview met Wilfried dat donderdag verschijnt en Het Laatste Nieuws al kon inkijken. 

De uitspraken van Bouchez getuigen van een gebrek aan historisch inzicht.
Bart De Wever
N-VA-voorzitter

Bart De Wever maakt brandhout van de uitspraken van Bouchez. 'België bestaat uit twee volledig gescheiden democratieën. Wat hij voorstelt, werpt ons dus terug naar de 19de eeuw. Het getuigt van een gebrek aan historisch inzicht.'

Eenheidsstaat al getest 

Bouchez: 'Als er ooit een evaluatie van de zes staatshervormingen komt, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles weer op nationaal niveau moeten zetten.'

De Wever zegt dat de eenheidsstaat in het verleden geen vruchten heeft afgeworpen. 'Het werkte na 1830 zolang de Vlamingen tweederangsburgers waren en bestuurd werden door mensen die geen Nederlands spraken. Toen de Nederlandstaligen hun burgerrechten eisten en kregen, liep het unitarisme volledig vast en begon het federalisme', laat de N-VA-voorzitter op Twitter weten.

Informateur

De Wever vindt het niet kunnen dat Bouchez zijn uitspraken doet terwijl hij informateur is. Volgens Het Laatste Nieuws dateert het interview van december, toen Bouchez al benoemd was tot informateur. De MR-voorzitter is naar verluidt op de hoogte van het feit dat het interview donderdag verschijnt. Bouchez is samen met Joachim Coens (CD&V) begin december door de koning aangesteld als informateur. Hun pogingen om een doorbraak te realiseren in de onderhandelingen over een nieuwe federale regering hebben nog niets opgeleverd. Hun opdracht is tot midden volgende week verlengd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect