'De Wever wou niet over begroting spreken'

(foto: Photo News) ©Photo News

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer gaf Elio Di Rupo aan dat zijn regering over twee weken met de begrotingscontrole begint. Daarnaast haalde de premier uit naar Bart De Wever.

Di Rupo aanvaardt de kritiek van N-VA op het begrotingswerk van de regering niet. 'Ik heb met uw voorzitter één jaar lang geprobeerd oplossingen te vinden, maar gedurende één jaar was het onmogelijk over de begroting te praten met Bart De Wever', zei Di Rupo donderdag in de Kamer. Volgens N-VA heeft deze regering nog niets bespaard, maar enkel de inspanningen verschoven naar 'diegenen die willen werken'.

De aanbevelingen van de Europese Commissie aan ons land waren donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje aanleiding voor niet minder dan elf vragen aan de premier. Vanuit de oppositie vielen vaak scherpe woorden. 'Als enige hebben we een regelrechte blaam gekregen', stelde Steven Vandeput (N-VA). Hij merkte op dat op twee jaar tijd de primaire uitgaven in ons land met 5,5 miljard zijn gestegen en dat ondertussen de fiscale ontvangsten met 9 miljard toenamen. 'Deze regering heeft nog niets bespaard', concludeerde hij.

Barbara Pas (Vlaams Belang) hekelde 'het gejuich' in regeringskringen omdat ons land geen boete opgelegd kreeg. 'Misplaatste vreugdkreten', noemde ze dat. Jean-Marie Dedecker (LDD) stelde dat de premier 'op zijn knieën naar Canossa is gekropen' om vergiffenis te vragen. 'Jullie zijn door iedereen gebuisd maar blijven doen alsof er niets is gebeurd', sneerde Dedecker.

Een ander geluid kwam van Groen. 'Ik zie het verschil niet met wat (Europees commissaris) Olli Rehn vraagt, als je ziet welke asociale maatregelen deze regering neemt. Er zit al een Olli Rehn in de regering', hekelde Stefaan Van Hecke.

'Ik ben het helemaal niet eens met de kritiek van N-VA', reageerde de premier. 'Dat we 541 dagen onderhandelingen nodig hebben gehad, is omdat jullie gedurende een jaar hebben geweigerd jullie verantwoordelijkheid op te nemen. Ik heb met uw voorzitter één jaar geprobeerd oplossingen te vinden en snel naar de begroting over te gaan. Maar gedurende één jaar was het onmogelijk over de begroting te praten met Bart De Wever', stelde Di Rupo. 'Ik roep iedereen op de eerlijkheid te hebben om ook zijn eigen verantwoordelijkheid te erkennen.'

De premier kreeg bijval van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. 'Er zijn grenzen aan het politiek cynisme', reageerde Dewael. Hij verweet N-VA het land anderhalf jaar te hebben gegijzeld, maar nu aan te dringen op snelle maatregelen. De liberale fractieleider maande N-VA ook aan binnen de Vlaamse regering werk te maken van een aantal hefbomen. 'Luister naar mijn federale woorden, maar kijk niet naar mijn Vlaamse daden', wierp hij N-VA voor de voeten.

Di Rupo verzekerde dat de regering haar begrotingsinspanningen zal voortzetten, zoals voorzien in het stabiliteitsprogramma met de Europese Commissie. 'Het is vanzelfsprekend onze ambitie onze budgettaire engagementen na te komen. We zullen daarvoor de begrotingscontrole midden juni aanvatten, na kennis te hebben genomen van het verslag van het Monitoringcomité', kondigde de premier aan. Hij wil ook samen met het kernkabinet een vergadering met de verschillende ministers-presidenten beleggen.

De eerste minister lanceerde nog een oproep 'aan iedereen in het parlement, aan werkgevers en vakbonden, dat iedereen bijdraagt aan de noodzakelijke inspanningen, zonder de economische en sociale machine in ons land stuk te doen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud