Dedonder heeft politieke rugdekking bij opstand generaals

Minister van Defensie Ludivine Dedonder. ©BELGA

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt af te rekenen met een ongeziene opstand van de generaals. De legerleiding pikt het niet dat de opzijgeschoven chef van de militaire inlichtingendienst Philippe Boucké de zondebok is voor de jarenlange politieke verwaarlozing van het leger.

Ludivine Dedonder (PS) zal in een extra zitting van de Kamercommissie Defensie donderdag moeten tonen dat ze haar mannetje staat. Ze ligt zwaar onder vuur voor het opzijschuiven van de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV Philippe Boucké. Dedonder krijgt af te rekenen met een ongeziene opstand van de generaals.

Een zwarte dag voor Defensie, dat hier niet onbeschadigd uitkomt.
Pierre Gérard
Chef landmacht

Een plejade aan topgeneraals stak zijn onvrede over de beslissing, die de minister nam in de nasleep van de zaak-Jurgen Conings, niet onder stoelen of banken. De nummer twee van het leger, vicechef Defensie Mark Thys, had het op Twitter over een 'shitty day at the office'. De chef van de landcomponent, generaal-majoor Pierre Gérard, sprak van een 'zwarte dag voor Defensie, dat hier niet onbeschadigd uitkomt'.

Ook de nummer één van de medische component Pierre Neirinckx reageerde scherp. 'Alsof de uitzetting van een voorbeeldig officier een oplossing zou zijn voor de besluiteloosheid uit het verleden?'

De essentie

  • Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ligt onder vuur nadat ze Philippe Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, de laan heeft uitgestuurd.
  • De kritiek is dat de minister een zondebok heeft aangewezen voor het falen van defensie in de zaak-Conings, terwijl de politieke wereld boter op het hoofd heeft door jarenlang te besparen op defensie.
  • De opstand van de generaals lijkt weinig indruk te maken. Dedonder kan rekenen op politieke rugdekking van haar voorzitter Paul Magnette en van premier Alexander De Croo.

Zelfs experts die Dedonder aanduidde voor het strategisch comité, dat zich moet buigen over een actualisatie van de strategische visie voor het leger, toonden hun ongenoegen. 'Laf en gemakzuchtig. En als ik dit niet mag schrijven, gooi mij dan ook maar buiten mevr. Dedonder', tweette expert Jonathan Holslag. Alexander Mattelaer, die ook deel uitmaakt van het strategisch comité, vroeg zich op Twitter af of Dedonder kon beslissen Boucké aan de kant te schuiven zonder overleg in de regering.

Zelfs de gewezen topman van de FOD Sociale Zekerheid Frank Van Massenhove spuwde in een tweet zijn gal. Hij hekelde dat politici hun verantwoordelijkheid uit de weg gaan en de zwartepiet doorschuiven naar de leidende ambtenaren.

Van Massenhove verwoordde zo nog het beste hoe zwaar het de legerleiding op de maag ligt dat Boucké de bonen moet vreten voor het stelselmatig beknibbelen op de middelen voor defensie, waardoor de onderbemande militaire inlichtingendienst ADIV steken liet vallen in de zaak-Conings. Meestal blijft de onvrede daarover binnenskamers - want de legercultuur is: bevel is bevel - maar nu gutste de frustratie er met bakken uit.

Aan de kant geschoven

De chef van defensie Michel Hofman gaf, voorafgaand aan de militaire parade op de nationale feestdag, nog te kennen dat hij verdere besparingen in de toekomst niet zomaar zal slikken, maar dan duidelijk zal maken wat het leger niet meer kan doen.

Eerder probeerde Hofman de zaken nog te kalmeren met een bericht naar zijn manschappen. Daarin gaf hij aan dat het ging om een beslissing van de minister, die hij had aanvaard omdat het 'de enige resterende keuze was voor het welzijn van generaal Boucké en voor het onontbeerlijke, serene klimaat ter ontwikkeling van ADIV.’

Vanuit de entourage van de minister was gesuggereerd dat Boucké het niet meer aankon, dicht bij een burn-out stond en zelf naar de uitgang was gewandeld. Maar nadat tweets van Boucké naar buiten waren gebracht door Theo Francken (N-VA) bleef er van die versie weinig over. 'Op 8 juli kreeg ik als enige boodschap dat men mij wilde vervangen en zelfs een disciplinaire sanctie tegen mij wilde lanceren', zo maakte Boucké duidelijk dat hij aan de kant is geschoven.

'Op 14 juli ben ik in de Kamercommissie Defensie een uur ondervraagd. Het resultaat de dag zelf is bekend, de meesten hebben mij gesteund. Op 15 juli, de dag dat beslist werd me te vervangen, ­lagen er twee opties op tafel. Ik heb aangegeven te willen voortdoen op voorwaarde dat ADIV versterkt werd met personeel. De tweede optie was mij te vervangen. De keuze is bekend', aldus Boucké.

Achteraf nam hij tegenover het persagentschap Belga wat gas terug, maar het bleef duidelijk dat hij de laan is uitgestuurd. Het gevolg is dat Dedonder onder vuur ligt en zich moet verdedigen in een speciaal bijeengeroepen commissie in het parlement.

N-VA-kopstuk Theo Francken wet de messen, want nu ze op ramkoers ligt met haar eigen legerleiding, is Dedonder politiek kwetsbaar. Francken richt zijn pijlen niet alleen op de minister, maar ook op haar kabinetschef Jamil Araoud, die van ADIV komt en gepokt en gemazeld is bij PS-kabinetten. Zijn arrogantie, de onheuse manier waarop hij Boucké heeft aangepakt, heeft naar verluidt heel wat kwaad bloed gezet bij de legertop.

Vakbonden

De Parti Socialiste is echter niet onder de indruk. 'Een vrouw, een socialist en een Franstalige. Dat ligt traditioneel drie keer moeilijk voor de legerleiding', klinkt het bij de PS. Er wordt gewezen op de steun die de minister heeft van de vakbonden en de gewone militairen voor haar aanpak in de zaak-Conings. De minister heeft die steun van de basis ook, omdat ze iets wil doen aan het personeelstekort bij defensie.

Maar misschien nog belangrijker is dat de beslissing van Dedonder om Boucké aan de kant te schuiven met het medeweten en de steun van premier Alexander De Croo (Open VLD) is gebeurd, ook al is het dossier niet op het kernkabinet besproken. Ze geniet niet alleen de politieke rugdekking van haar voorzitter Paul Magnette, maar ook die van de Zestien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud