Advertentie

Dedonder trotseert storm over vervanging chef militaire inlichtingendienst

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ontkent dat ze een kop heeft willen laten rollen. ©Photo News

'Ik heb generaal Boucké niet ontslagen. Ik heb geen botte bijl gebruikt om een kop te doen rollen.' Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de commissie voor Defensie van de Kamer, die speciaal is bijeengeroepen over de omstreden beslissing om de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV te vervangen.

Dedonder deed bij de aanvang van de commissiezitting omstandig het relaas van de gebeurtenissen die uiteindelijk hebben geleid tot de vervanging van Philippe Boucké als chef van de militaire inlichtingendienst ADIV door viceadmiraal Wim Robberecht.

Heel wat topgeneraals lieten hun onvrede daarover blijken. Het gevoel is dat Boucké de zondebok is voor jarenlange politieke verwaarlozing. Defensie klaagt over een gebrek aan middelen en mensen.

Dedonder ontkende dat ze een kop wilde doen rollen. Ze verklaarde dat de stafchef van het leger, Michel Hofman, haar contacteerde om te melden dat generaal Boucké het zelf niet meer zag zitten.

Zware druk

Er volgde heel wat overleg tussen de minister, de stafchef en generaal Boucké, waaruit bleek dat het zo niet verder kon. Het communiqué waarin werd meegegeven dat de vervanging van Boucké 'de enige resterende keuze was voor het welzijn van generaal Boucké en voor het onontbeerlijke, serene klimaat ter ontwikkeling van de ADIV' is opgesteld in samenspraak met de stafchef en Boucké zelf, gaf de minister mee.

We moesten een gedetermineerd iemand hebben die de zaken in handen wilde nemen. En ik was verbaasd om vast te stellen dat Boucké niet gedetermineerd bleek te zijn.
Ludivine Dedonder
Minister van Defensie

Ze wees erop dat de voortdurende druk en de noodzaak om de ADIV te hervormen 'zwaar om dragen' bleken. 'We moesten een gedetermineerd iemand hebben die de zaken in handen wilde nemen. En ik was verbaasd om vast te stellen dat Boucké niet gedetermineerd bleek te zijn, in tegenstelling tot zijn optreden in het parlement', zei Dedonder.

De minister gaf nog mee dat ze de vervanging van Boucké door Robberechts nog in een Koninklijk Besluit zal gieten, zodat de beslissing juridisch sluitend is.

Vragen

Sommige parlementsleden bleven met vragen zitten, omdat Boucké en zelfs stafchef Hofman een andere versie van de feiten gaven. Vanuit de meerderheid merkte Wouter De Vriendt (Groen) op dat Boucké toch niet als enige verantwoordelijk kan worden gesteld voor de constante malaise bij de ADIV, die werd blootgelegd door de zaak-Conings.

Vanuit de oppositie stelden Theo Francken (N-VA) en Georges Dallemagne (cdH) de vraag of de ingrijpende beslissing is doorgesproken in de regering. Bij de PS was te horen dat premier Alexander De Croo (Open VLD) en PS-voorzitter Paul Magnette over die zaak contact hadden, maar vanuit de Wetstraat 16 wordt ontkend dat de premier op de hoogte was en zijn minister van Defensie politieke ruggensteun zou hebben gegeven.

Dedonder bleef daarover op de vlakte. Ze wees er enkel op dat ook de aanstelling van Boucké, zowat een jaar geleden, gebeurd is aan de hand van een Koninklijk Besluit.

En zo trotseerde Dedonder dus de storm die ze heeft ontketend. Ook al lijkt niemand echt gelukkig met haar beslissing om generaal Boucké aan de kant te schuiven, toch zit ze nog altijd stevig op haar stoel. En daar zit ze goed, zoals ze eerder al zei met een spraakmakende quote.

Dedonder gaf nog mee dat ze zich wel de bedenking had gemaakt 'of je dan beter niets doet, om geen problemen te hebben'. Maar dat ligt niet in haar karakter, zei ze. 'Zo zit ik niet in elkaar. Ik neem mijn verantwoordelijkheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud